Dues de les fruites més consumides són les taronges i les llimones. Si bé el seu consum no és tan habitual en les postres d'un àpat, sí que tenen molts altres usos, com pot ser l'elaboració de sucs, l'acompanyament de begudes gasoses o la preparació d'elements de rebosteria. Sigui com sigui, aquests cítrics tenen nombrosos beneficis per a la salut.
La clau dels cítrics es troba en els alts nivells de vitamina C, igual que el contingut de fibra dietètica i de components antioxidants. Ara bé, d'acord amb les característiques d'aquestes fruites, hi ha certs grups de persones que haurien de moderar de manera contundent o directament evitar el consum de taronges i llimones.
Malaltia per reflux gàstric
El primer tipus de persona que ha d'evitar els cítrics és qui pateix una malaltia per reflux gastroesofàgic. Es tracta d'un problema de salut que provoca que el contingut de l'estómac torni a l'esòfag, cosa que implica acidesa o mal de pit, entre altres símptomes. Fruites com la taronja o la llimona, per la seva acidesa, poden irritar el revestiment de l'esòfag i empitjorar els efectes d'aquesta malaltia.
Úlceres gàstriques
El consum de cítrics tampoc és recomanable per a aquelles persones que tinguin úlceres gàstriques pel mateix motiu: l'acidesa pot irritar aquestes lesions obertes que es generen en la mucosa de l'estómac. Per contra, el que s'estarà fent és incrementar el malestar i impedir que les úlceres es puguin curar, fet que allarga el temps de recuperació.
Problemes renals
El potassi de cítrics com les taronges o les llimones no fan cap favor a les persones amb problemes renals. És delicat en casos d'insuficiència renal, ja que aquestes persones no poden filtrar l'excés de potassi, fent que aquest component tingui una presència massa alta a la sang, el que es coneix com a hiperpotassèmia. Això pot arribar a implicar símptomes greus, com les arrítmies cardíaques.
Síndrome de l'intestí irritable
La fibra i la fructosa de les taronges i les llimones tampoc és adequada per a aquelles persones que pateixen la síndrome de l'intestí irritable. Aquests components poden fermentar a l'intestí, fet que pot causar gasos i malestar a les persones que pateixen aquest trastorn gastrointestinal.
Diabetis
Les persones amb diabetis poden menjar cítrics i que siguin saludables per al seu cos. Però han de moderar degudament el consum de fruita, ja que contribueix a l'augment del nivell de sucre en la sang. D'aquesta manera, la recomanació és monitorar la ingesta de sucres naturals per evitar excessos.
Consum de certs medicaments
Els cítrics també tenen una relació delicada amb certs medicaments. Els efectes de fàrmacs destinats a reduir el colesterol o a controlar la pressió de les artèries poden veure's potenciats si es barregen amb aquestes fruites, fet que pot augmentar de manera perillosa els efectes secundaris.