El temps que ha de durar l'esmorzar, segons una investigadora

L'experta del Consell Superior d'Investigacions Científiques recomana aixecar-se amb temps per afrontar el primer àpat del dia amb tranquil·litat: "No s'ha d'engolir"

Diferents aliments vinculats a l'esmorzar
Diferents aliments vinculats a l'esmorzar | Anastasia Zhenina / Unsplash
Redacció
19 de setembre de 2024, 10:16

Els professionals i diversos estudis han avalat que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia. Per això es recomana que se segueixin unes pautes d'alimentació que siguin sanes i que inclogui una varietat de productes que comportin beneficis per al nostre organisme. Això és important, però també hi ha un altre factor que és de rellevància.

Ascensión Marcos és farmacèutica i investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la seva feina se centra en la immunonutrició, entès com l'estudi del vincle entre la dieta i el sistema immunitari. En una entrevista a La Voz de la Salud ha posat èmfasi en el temps que es destina a l'esmorzar.

Tal com explica l'experta, el moment idoni per fer el primer àpat del dia és a primera hora i durant un període d'entre 15 i 20 minuts. La clau de tot plegat és "no engolir, sinó menjar amb tranquil·litat", apunta Marcos. Davant això, el consell és aixecar-se més d'hora i fer el procés de preparació amb marge suficient per menjar amb calma.

Els perjudicis de no esmorzar cada dia

I és que enmig del ritme frenètic i les presses del dia a dia, fins i tot hi ha gent que massa sovint deixa passar l'esmorzar o es limita a prendre un cafè per agafar energia per al matí. Però un estudi recent de la Universitat d'Ohio alerta que el dejuni matutí comporta riscos per a la salut.

Concretament, els investigadors han descobert que les persones que no esmorzen tenen menys capacitat memorística. És el resultat d'un experiment dirigit pel catedràtic de Psicologia i Neurociència i Virologia Molecular, Immunologia i Genètica Mèdica, Gary L. Wenk, amb dos grups de persones. Les que menjaven a primera hora van mostrar millors resultats pel que fa a la memorització d'una llista d'elements que els van presentar.

L'explicació és que molts dels ingredients que es consumeixen a l'esmorzar contenen nutrients essencials per al cervell, com la glucosa, que permet mantenir l'energia necessària per dur a terme de manera eficient les diverses tasques intel·lectuals diàries, detalla l'expert.