L'única pizza del món que està reconeguda com a denominació d'origen

La Unió Europea reconeix aquest producte per la tradició artesanal italiana, mentre que la UNESCO també es refereix a l'"art" de qui l'elabora

Publicat el 09 de febrer de 2025 a les 10:49

La pizza és un dels aliments emblemàtics de la gastronomia mundial. El seu origen és italià, però el seu sabor i la diversitat d'opcions culinàries que presenta han fet que sigui un dels clàssics arreu del planeta, també a Catalunya. Per tot això, cada 9 de febrer des del 2017 se celebra el dia mundial de la pizza.

Això es deu al dia que la UNESCO va decidir que declarava que la pizza era patrimoni immaterial de la humanitat. Amb aquest reconeixement, l'organització de Nacions Unides no només es referia al producte com a tal, sinó especialment a "l'art tradicional dels pizzaiuolos napolitans", dit d'altra manera, aquells artesans que elaboren les pizzes de generació en generació.

En la mateixa línia, i tenint en compte que els gustos són molt personals, hi ha una sola pizza al món que ha estat reconeguda com a denominació d'origen. Es tracta de la pizza napoletana verace artigianale, que traduït de l'italià ve a significar la pizza napolitana autèntica artesanal. La Unió Europea la reconeix com a producte agroalimentari tradicional italià des del 2010.

 

Quina és la peculiaritat d'aquesta pizza? Doncs la seva base, que es prepara amb massa de pa i que destaca per la seva tendror i elasticitat. Durant la cocció es formen unes cantonades elevades mentre que el centre té molt poca altura. El pas pel forn ha de ser ràpid, ja que ha de deixar una massa poc feta per gaudir al màxim del sabor dels ingredients.