Breu guia per no patir una indigestió aquest Nadal

Durant el Nadal no ens fixem en com ni què mengem, i amb uns quants consells senzills podem millorar notablement la nostra digestió

taula nadal pixabay nacio
taula nadal pixabay nacio
Redacció
14 de desembre de 2024, 12:19
Actualitzat: 12:19h

El Nadal és època de menjar. De fet, de menjar molt. Hi ha diversos dies en els quals hi ha grans àpats. Potser els més variats de tot l'any, amb plats especials i en gran quantitat. Els dies d'aquestes festes sense grans dinars o sopars, a més, acostumem a acabar-nos totes les sobres dels dies assenyalats. A més a més, no acostuma a ser menjar equilibrat. Predomina el greix, l'alcohol, els dolços i el gran problema del Nadal: la quantitat. Així doncs, durant uns dies mengem molt diferent que durant l'any. Aquestes celebracions nadalenques poden provocar problemes digestius. Per tant, hem d'anar amb molt de compte amb com mengem per tal d'evitar-los. Nutricionistes recomanen seguir algunes pautes especials per no menjar tant o intentar fer-ho de la forma més sana possible.

Ser conscients de què i com mengem

El primer consell és saber diferenciar entre el dinar i el sopar. Pot semblar evident, però no sempre ho és. Quan dinem, tenim encara tot el dia per pair-ho. En canvi, quan sopem, anem a dormir amb la panxa plena. A més, també hem de saber que durant els sopars s'ha d'intentar menjar amb menys greix i aliments poc calòrics.

També hem de vigilar amb els aperitius. Hi ha dates en els quals hem consumit totes les calories del dia abans de començar el primer plat a taula. Les gambes, la maionesa, els canapès, els embotits... hem d'intentar vigilar amb aquests entrants par tal de deixar espai pel plat principal.

També és molt important la forma de menjar i beure. Quan estem de celebració no ens centrem en com mengem. Fer-ho mentre es parla fa que puguis puguem tenir indigestions. Per això, és millor menjar més a poc a poc, però sent més conscient.

Un dels problemes més típics per Nadal és l'acidesa estomacal. Hem de vigilar en com afecten les begudes espumoses típiques. El cava, el xampany o la sidra destaquen per provocar acidesa d'estómac. 

Pel que fa a la quantitat, podem menjar de tot, però en poques quantitats. Això és un problema: menjar de tot en grans quantitats. Seguint aquests consells aconseguirem un Nadal sense empatxos i amb una digestió més fluida.