És possible que tu, lector o lectora, tinguis a casa una fregidora d'aire. Fa mesos que es van posar de moda i avui són un complement de cuina força habitual a les llars catalanes, però també del conjunt de l'Estat. El cert és que són bones per moltes coses. Per exemple, perquè com que fan servir aire en comptes d'oli representen una manera de cuinar més sana. No obstant això, també tenen inconvenients que, a vegades, als productors els costa d'esmentar. Els repassem.
Tot i que les air fryer gasten menys energia que el forn, en gasten més que una fregidora convencional i el procés de cuina és més feixuc. Això sí, depenent del model. Posem-ho fàcil: per fer mig quilo de patates pots trigar més d'un quart d'hora, mentre que amb una fregidora normal no t'hi estàs ni 10 minuts.
A més a més, un estudi recent de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també va revelar un altre desavantatge: el soroll que fan. El sistema de ventilació de les fregidores d'aire pot resultar molest per a moltes persones. De la mateixa manera, des de l'entitat van alertar que hi ha el risc que el nivell d'acrilamides, una substància que pot ser cancerígena, sigui més alt que en cap altre tipus de fregidora.
Amb tot, les air fryer acostumen a ser molt segures i, de retruc, taquen menys que la resta d'electrodomèstics convencionals. Però si t'estàs pensant fer la compra o no, fes una llista dels inconvenients. T'ajudarà a decidir. Molts d'ells, com hem comprovat, no són fàcils de detectar a simple vista. Es fan evidents després de diversos usos.