L'OMS alerta sobre els perills de canviar la llet per begudes vegetals

Segons el regulador internacional, el consum d'alternatives animals augmenta la deficiència de iode, clau per evitar la tiroides

Les llets de soja o de civada han viscut un augment de popularitat en els darrers anys
Les llets de soja o de civada han viscut un augment de popularitat en els darrers anys | Freepik
Redacció
30 de juny de 2024, 21:16
Actualitzat: 21:17h

Les begudes vegetals estan de moda. Sigui perquè duen una dieta vegana, perquè asseguren que fan millor la digestió o pel gust, cada cop més persones opten per prendre begudes de soja o de civada i deixar la llet animal de banda. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), això té alguns riscos associats, tal com raona en un informe publicat aquesta setmana en què fa referència al consum d'Europa. 

La principal conducta de risc es troba en l'augment de tiroides. Un informe de l'OMS destaca que l'augment d'alternatives a la llet pot comportar una deficiència de Iode, present en la llet animal o el peix però no en les begudes d'origen vegetal, que accentua els riscos en les persones embarassades o les que ja siguin més propenses a contraure aquesta malaltia. 

"La popularitat creixent i l'augment de disponibilitat d'alternatives vegetals a la llet, els lactis i el peix, que són fonts claus de iode contribueixen a una ingesta insuficient i persistent", conclou l'estudi, que destaca que la llet i altres productes làctics sempre han jugat un paper clau a Europa per garantir el iode, especialment en nens. 

La deficiència de iode pot tenir conseqüències greus per la salut: des dels trastorns tiroides prevenibles o hipertiroïdisme a arrítmies cardíaques, osteoporosis o, fins i tot, un deteriorament cognitiu. En aquest sentit, l'OMS destaca que el iode és especialment important durant el desenvolupament del fetus i del desenvolupament cognitiu de l'infant i pot augmentar el risc d'avortament.