Fer servir paper de plata per conservar aliments, tot i que és una pràctica molt estesa, és una adaptació recent del material. I és que, inicialment, es va crear per cuinar al forn. A la pràctica, però, ha evolucionat en un mètode de conservació que es fa servir a totes les llars de Catalunya. Si bé, convé respectar les recomanacions dels fabricants per evitar riscos alimentaris.
Una de les recomanacions fa referència a la cara del paper que ha de tenir contacte amb els aliments. Hi ha experts que afirmen que la cara mate i la cara brillant tenen la mateixa funció i es poden emprar indistintament. Si bé, alguns fabricants criden a deixar el costat mate per al contacte amb el menjar.
Sigui com sigui, l'alumini mno és el material ideal per conservar els aliments. La seva porositat fa que no els aïlli del tot dels contaminants ambientals, un aspecte a tenir en compte especialment en aliments cuits i d'altres que necessitin unes opcions de conservació molt concretes. L'aire que es filtra a través del paper de plata pot dur llevats, partícules de floridura i altres microorganismes que troben en ell un terreny fèrtil per créixer, especialment si deixem el menjar fora de la nevera durant molta estona.
Alternatives a l'alumini
Per tot plegat, els i les especialistes han fet una crida a minimitzar riscos fent servir recipients alternatius. Més concretament, s'han referit a carmanyoles que, preferiblement, han de ser de vidre per evitar l'entrada d'aire i no superiors als cinc centímetres de profunditat, per facilitar que el procés de fredor sigui més uniforme i ràpid.