La inflamació és un problema habitual en moltes persones, però poques n'hi fan cas. Expressions com "Tinc la panxa inflada" o situacions com tenir gasos a totes hores, l'estrenyiment, les diarrees a deshores passen com a fenòmens normals, i de fet la inflamació ocasional és bona per la nostra salut. Ara bé, hi ha inflamacions que són cròniques i que poden tenir una arrel i uns problemes associats, que fins i tot poden fer perdre pes o derivar en problemes de salut, tant física com mental. Et proposem 11 hàbits alimentaris per resoldre-ho i acabar amb la inflamació crònica a la panxa.
El primer de tots és bàsic: menjar més bé. Així ho assegura la dietista Sandra Moñino en el seu llibre Adiós a la inflamación (Harper Collins, 2024) que recomana deixar de menjar aliments que afavoreixin la presència de la inflamació. Són productes com el sucre, els edulcorants, els olis vegetals que no siguin l'oli d'oliva, o les farines reciclades.
Per contra, recomana la ingesta de grasses, sobretot les més saludables com els fruits secs perquè prevenen malalties de l'organisme. També de proteïnes, tant del peix, els ous o la carn, però també de vegetals com els llegums. Protegeixen els ossos i ajuden a mantenir la massa muscular.
Mastegar bé els aliments i gestionar l'estrès
Un dels altres hàbits que recomana Moñino al llibre és sopar d'hora. Això ho reforça per tenir un descans d'ingesta de 12 hores entre el sopar i l'esmorzar de l'endemà, el que s'anomena un descans del metabolisme per alliberar els òrgans associats a la digestió, com ara el fetge. Un altre consell per facilitar la vida al sistema és menjar a poc a poc. La nutricionista suggereix mastegar bé els aliments i no empassar-los. Tampoc recomana beure molta aigua durant els àpats, sinó fer-ho la resta del temps ni cuinar massa els aliments.
A banda de la rutina alimentària, prendre el sol, fer exercici o dormir entre 7 i 8 hores diàries són d'altres dels 11 hàbits per eliminar la inflamació. Un altre factor clau és gestionar l'estrès. El cervell i els intestins estan molt connectats, per tant, com més pateixi un, més ho farà l'altre, segons explica a la seva publicació Moñino. Finalment, un últim consell: evitar els pics de glucosa. Si hi ha un pic, hi haurà una caiguda, que acaba per crear inflamació i acumulació de greix al cos. En aquest sentit, la recepta és la de sempre: que les ingestes siguin de bona qualitat.