Un aliment per evitar el càncer intestinal. Aquesta és la conclusió d'uns investigadors japonesos, que assenyalen que alguns antígens alimentaris, concretament de proteïnes que hi ha a la carn i la llet, poden suprimir el desenvolupament d'aquest tipus de tumors a l'intestí prim. I això que els antígens alimentaris no tenen bona fama: són font de reaccions al·lèrgiques a aliments com els cacauets, el marisc, el pa, els ous i la llet i es consideren objectes estranys que el sistema immunitari ha de controlar.
L'estudi l'ha impulsat el Centre RIKEN de Ciències Mèdiques Integratives (IMS) i s'ha publicat a la revista científica Frontiers in Immunology. Cal filar prim: tot i les conclusions no s'ha d'associar que la ingesta d'aliments pugui reduir el tipus de càncer. Els investigadors han observat que hi ha components dels aliments esmentats que poden suprimir la tumorigènesi de l'intestí prim. També apunten que part de les troballes de l'estudi són en aquest càncer en concert perquè és molt més estrany, comparat amb els tumors colorectals, que comencen a l'intestí gruixut.
Segons l'equip dirigit per HiroshiOhno, les proteïnes esmentades activen el sistema immunitari intestinal. Això permet que es freni el naixement de nous tumors. El mateix equip ja havia informat anteriorment que els antígens alimentaris activen les cèl·lules immunitàries de l'intestí prim, però no del gruixut. També se sap que algunes cèl·lules immunitàries activades pels bacteris intestinals suprimeixen els tumors a l'intestí.
El nou estudi és una fusió d'aquestes dues línies de recerca que va provar si els antígens suprimien els tumors a l'intestí prim. Per fer-ho, primer van provar-ho en ratolins. Les conclusions del descobriment poden fer canviar la dieta clínica, que fins ara no tenien en compte les proteïnes, per facilitar la digestió.