Un estudi determina la dieta que retarda el creixement del càncer de pròstata

Els investigadors consideren que la troballa és "un pas important", però que cal fer més exploracions per confirmar els beneficis a llarg termini

El vinagre, un dels productes que apunta l'estudi
El vinagre, un dels productes que apunta l'estudi | Dreamstime
Redacció
16 de desembre de 2024, 12:15

Avenç important pel que fa al càncer de pròstata. Un nou estudi als Estats Units presenta l'evidència que els canvis en la dieta poden ajudar a reduir el creixement de cèl·lules canceroses. "És un pas important per entendre com la dieta pot influir potencialment en els resultats d'aquest tipus de càncer", apunta un dels autors de l'estudi.

La troballa, publicada a Journal of Clinical Oncology, mostra que una dieta baixa en àcids grassos omega-6 i alta en àcids grassos omega-3, combinada amb suplements d'oli de peix, redueix el creixement de les cèl·lules de càncer de pròstata en homes amb una malaltia en l'etapa menys desenvolupada. "Es tracta d'un simple gest que pot estendre el temps abans que es necessitin intervencions més agressives", expliquen els investigadors.

L'estudi ha tingut en compte 100 homes amb un risc baix o intermedi favorable de càncer de pròstata que van optar per la vigilància activa, sense sotmetre's a cap tractament més agressiu. Mentre que uns van seguir la dieta normal, a altres se'ls va fer unes recomanacions alternatives.

En primer lloc, se'ls demanava el consum d'aliments baixos en greixos com l'oli d'oliva o la llimona i el vinagre per acompanyar amanides. A més, se'ls proposava reduir el consum d'aliments com les patates fregides, les galetes, la maionesa o altres fregits i processats. Qui havia seguit aquesta dieta, va patir una disminució del 15% de l'índex Ki-67, que indica la multiplicació de cèl·lules canceroses i que és un predictor clau del càncer.

Els investigadors adverteixen que cal fer més exploracions per confirmar els beneficis a llarg termini dels àcids grassos omega-3 i la reducció dels nivells d'omega-6 en el tractament del càncer de pròstata. Les troballes donen suport a la realització d'assaigs més grans per explorar l'impacte a llarg termini dels canvis en la dieta sobre la progressió del càncer.