Les millors maneres per obtenir vitamina D a l'hivern, segons els experts

Durant l'estiu, el 90% de la vitamina D la formem gràcies a l'exposició solar, però quan arriba el fred i marxa el sol, hi ha persones que en tenen deficiència

Una dona menja de cara al sol davant d'un llac
Una dona menja de cara al sol davant d'un llac | Europa Press
Nació
12 de novembre de 2023
Actualitzat: 17 de juny de 2024, 14:42h

Pràcticament el 90% de la vitamina D l'obtenim a través de la pell gràcies a l'acció de la radiació ultraviolada (UVB). La resta procedeix de l'alimentació, on la consumim en forma de colecalciferol (D3) o ergocalciferol (D2). A l'estiu, prop del 100% de la nostra vitamina D la formem gràcies a la radiació solar, i és que en el període estival l'exposició és més gran, subratlla en una entrevista amb Europa Press la doctora María Cortés Berdonces, coordinadora del grup de Metabolisme Mineral i Ossi de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).


Ara bé, aquesta especialista sí que recorda que és important l'angle en què incideixen els raigs de sol sobre la pell, i destaca que en el cas de l'Estat, que està per sobre del paral·lel 35, aquesta incidència dels raigs solars és òptima de març a octubre.
 

I en els mesos més freds de l'any, què fem?

És per aquest motiu que aquesta endocrinòloga defensa que l'ideal per obtenir la vitamina D necessària és una adequada exposició només durant aquests set mesos. "Ens podrà fer tenir una bona reserva de vitamina D. A l'hivern també podem mantenir l'exposició solar, però si a l'estiu recomanem entre 10 i 15 minuts al dia, a l'hivern el temps d'exposició ha de ser més elevat per obtenir uns nivells adequats", afegeix.

Paral·lelament, en els mesos més freds de l'any convé menjar més aliments que continguin vitamina D davant d'aquesta carència d'exposició solar. "Amb l'alimentació podem obtenir aquesta falta de vitamina D que ens cal. Si una persona no té exposició solar durant tot l'any o bé no pot exposar-se, sí que podríem recomanar-li que prengués suplements, però primer hauríem de veure quin nivell de vitamina D té i adequar la suplementació més idònia", rebla. 


Cortés també diu que ens podem ajudar amb l'alimentació. En aquest sentit, els aliments més rics en vitamina D són: oli de fetge de bacallà, salmó fresc salvatge o de cultiu, salmó enllaunat, sardines, tonyina o verat en llauna, xampinyons xiitake frescos o assecats al sol, i clara d'ou. Tot això, per descomptat, combinat amb raigs solars a braços i cames. L'experta cita, igualment, la importància de consumir aliments suplementats amb vitamina D, com ara la llet, el suc de taronja, les fórmules infantils, el iogurt, la mantega, la margarina, els formatges o els cereals de l'esmorzar.