La quantitat de calci que cal menjar per tenir uns ossos forts

La ingesta necessària varia en funció de l'edat, el gènere, l'altura i diverses especificitats

Productes làctics
Productes làctics | Pexels
Redacció
28 de juny del 2024

L'osteoporosi és una patologia molt freqüent a la societat catalana que consisteix en una disminució de la resistència òssia, que predisposa a l'aparició de fractures. El consum de calci, fonamentalment a partir de làctics és clau per prevenir-la, així com altres malalties dels ossos. Ho explica en una entrevista a Infosalus la doctora Dacia Cerdá Gabaroi, de la Unitat de Reumatòloga de l'Hospital Sant Joan Despí i membre de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER).

Sobretot en els primers anys de vida, fins als 30 anys, destaca que l'alimentació és clau de cara a la formació del nostre esquelet perquè és quan aconseguim la quantitat total de calci necessària per aconseguir el que s'anomena "bec de massa òssia". Aquí, ressalta que el calci, i també la vitamina D, són "fonamentals" en la salut òssia, que es pot obtenir fàcilment a través de la dieta.

Pel que fa a les dosis recomanades de calci, en el primer any de vida haurien de ser uns 600 mg/dia; amb entre un i cinc anys, al voltant dels 800 mg/dia; amb entre 6 i 10 anys, 800-1200 mg/dia; i dels 11 als 24 anys, de 1.200 a 1.500 mg/dia. En el cas concret dels homes, assenyala que dels 25 als 65, aquesta ingesta ha de ser de 1.000 mil·ligrams per dia de calci, i a partir dels 65 anys, de 1.500 mil·ligrams al dia.

En el cas de les dones, que pateixen més freqüentment l'osteoporosi, assenyala que dels 25 als 50 anys cal ingerir mil mil·ligrams de calci al dia; a partir dels 50 anys, si hi ha teràpia hormonal substitutiva, mil mil·ligrams al dia, i si no, 1.500 mil·ligrams al dia. A partir dels 65 anys, 1.500 mil·ligrams al dia. Durant l'embaràs i la lactància s'han de prendre de 1.200 a 1.500 mil·ligrams al dia, tal com postil·la.

Com a referència, un litre de llet són mil mil·ligrams de calci; 100 grams de formatge, mil mil·ligrams de calci; un iogurt, 200 mil·ligrams de calci; un iogurt bevible, 300 mil·ligrams de calci; un got de llet de vaca 250 mil·ligrams de calci, o de 150 grams de tofu (300 mil·ligrams de calci). Adverteix que la llet sencera i desnatada contenen la mateixa quantitat de calci.