El virus "nou i poc freqüent" conegut com a Alaskapox ha deixat la primera mort als Estats Units. Així ho ha comunicat un informe del Departament de Salut Pública d'Alaska, que ha detallat que la víctima era un pacient d'avançada edat que estava rebent quimioteràpia per un càncer. Aquest fet podria haver incrementat la gravetat del virus, portant-lo fins a la mort.
Aquest virus va ser detectat per primer cop el 2015 i només s'havien registrat set casos en gairebé una dècada. El símptoma principal de l'Alaskapox és les lesions cutànies, molt similars a les que provoca la verola. La realitat és que la primera mort registrada al món ha agafat per sorpresa a les autoritats sanitàries, ja que els experts han considerat que els altres contagis van desenvolupar una malaltia lleu.
Alaska confirms first fatal case of Alaskapox https://t.co/kb7lC12cmepic.twitter.com/3hGSVwSs3w
— New York Post (@nypost) February 11, 2024
Malgrat aquest decés, res fa pensar en què hagin de saltar les alarmes. Existeixen només aquests set contagis en humans, tots a Alaska, i el virus es troba precisament en els petits mamífers que habiten el territori de més al nord dels Estats Units. En els altres sis casos, no va caler-hi cap mena de tracte hospitalari i els pacients van recuperar-se sense problema.
Si bé encara no s'ha esclarit la cadena de contagi, tot apunta que es podria deure precisament a la interacció de l'animal amb la víctima. I és que l'home vivia sol en una zona boscosa d'Alaska i va reconèixer que cuidava un gat de carrer que caçava petits mamífers, i que l'esgarrapava amb freqüència. En tot cas, l'animal va donar negatiu en les proves d'anticossos i ortopoxvirus.
L'Alaskapox forma part de la mateixa família que la verola de mico. A banda de les lesions cutànies, altres símptomes poden ser la inflamació dels ganglis limfàtics i el dolor articular o muscular. Els pacients pensaven inicialment que els havia picat una aranya o un insecte, amb unes ferides que es van curar passades unes poques setmanes.