L'embotit és un dels aliments preferits dels catalans. Catalunya és un dels principals exportadors de carn de la Unió Europea, amb un 43% del mercat, i té una arrelada tradició de consum, sobretot en trobades en grup, servit a rodanxes en safates. En aquests casos, un dels problemes principals és com conservar-ne les restes: a la nevera, l'embotit tallat es deteriora ràpidament, però és difícil de detectar-ho i pot acabar per causar greus problemes de salut.
Per posar-hi remei, hi ha una sèrie de trucs que t'asseguren millorar l'esperança de vida de l'embotit tallat en bon estat. En aquest sentit, el paper d'alumini o de film són els productes més recomanats, però tots dos suposen una petjada ecològica important. Per aquest motiu, en un context d'emergència climàtica, les alternatives reutilitzables han començat a guanyar pes.
Una de les opcions més exitoses del mercat són els portaliments. Permeten conservar la frescor de l'embotit, sense trencar la cadena de fred i a més són altament versàtils: a banda de protegir a la nevera serveixen per emplatar, sense haver d'embrutar plats i el seu disseny permet apilar-los per guanyar espai i ordre. Així i tot, els experts recomanen mantenir-los envasats als espais centrals de la nevera, on la temperatura és constant entre els 4° i els 8°.
Quant de temps és recomanable tenir els embotits tallats a la nevera?
Els embotits són un dels productes que més costa de determinar sobre si estan en mal estat o encara són comestibles. El Consell Europeu d'Informació Alimentària distingeix entre l'embotit curat i el fresc. Respecte al primer, que comprenen el fuet, la llonganissa o el xoriç, assegura que poden estar-se a la nevera tallat de dues a tres setmanes. En canvi, de cara al segon, com el bull blanc o la botifarra negra, demana d'un consum més ràpid, de tres a sis dies a la nevera. Tot i això, hi ha una alternativa: si es congela es pot aguantar d'un a dos mesos.