L'arquebisbe de Barcelona trenca el gel amb els sectors progressistes

Juan José Omella va rebre divendres una delegació d’Església Plural, molt crítica envers els esmentats nomenaments de rectors a l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat | Una pastoral oberta, un episcopat no autoritari i més presència de laics en els organismes de decisió de la diòcesi, les principals propostes que l’entitat va entregar-li

04 d'octubre de 2016, 12:50
Actualitzat: 12:52h

Juan José Omella, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


L’arxidiòcesi de Barcelona ha viscut les primeres tensions internes arran de la primera tanda de nomenaments feta pel nou arquebisbe, Juan José Omella. D’aquí l’interès que tenia la primera trobada entre ell i un grup de membres d’Església Plural (EP), una de les entitats més actives dins del que es pot anomenar el catolicisme progressista.

L’audiència al Palau Episcopal va tenir lloc divendres passat a petició d’Església Plural, sorpresa per la rapidesa amb què Omella va contestar. Quatre membres de l’associació es van presentar al palau encapçalats pel president, Joan Oñate, i el portaveu, Josep Torrens. Va ser el mateix arquebisbe qui els va sortir a rebre. Omella domina molt bé les distàncies curtes i els feligresos crítics van agrair la proximitat mostrada pel prelat.

Església Plural va lliurar a Omella un document amb les principals propostes de l’entitat cristiana, que reclama una pastoral oberta, un episcopat no autoritari i més presència de laics en els organismes de decisió de la diòcesi. L’arquebisbe només va arrufar el nas quan se li va recordar la discrepància envers els esmentats nomenaments de rectors a l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat.

Al sortir, entre alguns dels activistes d’Església Plural hi havia la sensació que, malgrat les discrepàncies, potser amb Omella el diàleg serà més fàcil que amb el seu predecessor, Lluís Martínez Sistach, més identificat amb la personalitat de l’Església catalana, però de tarannà més distant.