PxC s'adhereix al manifest de Vic contra la violència, la CUP se'n surt

Un petit matís en el document, a instàncies del partit de Josep Anglada, permet la incorporació de PxC, que no deixa de tenir tocs rocambolescs. El ple de Vic, marcat per un acalorat debat a les mocions.

Pere Pratdesaba
07 de maig de 2012
576_1336395977_Adri_Costa_MG_0728_Ple_Vic_maig_2012
576_1336395977_Adri_Costa_MG_0728_Ple_Vic_maig_2012 | Adrià Costa
PSC, la CUP i SI han votat en contra de la moció de PxC. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic, en la sessió del ple celebrada aquest migdia, ha acceptat una moció de PxC, on s’insta a canviar un apunt del  manifest contra la violència, que fa uns dies van signar tots els grups municipals a excepció de PxC.  El matís és simple, treure “regidor” i posar “regidors”, en relació als presumptes intents d’agressió que van patir Josep Anglada i Marta Riera, que van denunciar els dos regidors de PxC (inicialment no es contemplava el de la regidora). El manifest manté, però, la frase “els fets protagonitzats per un regidor de la ciutat qui va agredir presumptament dos joves”, en referència més que explícita a Josep Anglada.

Amb aquest petit canvi, tot i mantenir l’enunciat on s’implica Anglada en uns fets deplorables, PxC ha anunciat que signarà el manifest (que Anglada no va signar en un primer moment perquè tenia un compromís amb una televisió). Automàticament, la CUP ha rebutjat formar part del document i ha dit que retirava la seva signatura.

La intenció política de l’equip de govern en acceptar la presència de PxC és clara: es vol que tots els partits es comprometin en la pau social i si algú se’n desentén se li passaran comptes a posteriori. Per això, des d’ERC i CiU es lamenta la sortida de la CUP. Tot plegat, però, no deixa de ser força rocambolesc: un partit dóna suport a manifest contra la violència que, tal com es diu en el mateix manifest, ha originat “presumptament” el líder d’aquest partit.

El ple ha tingut altres punts importants, com l’aprovació per iniciar l’expedient per nomenar vigatà il·lustre Joan Riera i Rius, i el nomenament de Josep M. Solà i Sala, que estava presenta a la sala, com a cronista oficial de la ciutat. La decisió no ha tingut la unanimitat de tots els partits, la qual cosa ha criticat l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal.

Tota informació dels nomenaments de Joan Riera i Rius i Josep M. Solà i Sala



El ple ha aprovat per unanimitat donar suport a la iniciativa ciutadana, impulsada per Reagrupament, perquè la Unió Europea garanteixi el manteniment de la ciutadania europea als ciutadans d’un nou estat sorgit per un procés de secessió d’un territori d’un estat membre, en clara al·lusió a la possible independència de Catalunya.

Nota de premsa de Reagrupament



El ple ha estat marcat per les mocions que havia rebutjat l’alcalde per tal de “dinamitzar” el ple. La CUP n’ha presentat per via d’urgència dues de les tres que li van tombar. Una s’ha acceptat. L’altre, no.

Com a novetat, destacar l’estrena de la nova secretària de l’Ajuntament, Pilar Lobera.

El ple, en directe per Twitter

Ordre del dia




  
Pilar Lobera és la nova secretària de l'Ajuntament. Foto: Adrià Costa

Anglada defensa la pau social

La moció de PxC demanava que també s’introduís al manifest contra la violència, com així s’ha fet, la persecució i el presumpte intent d’agressió de Marta Riera, regidora d’aquesta formació, que va denunciar ella mateixa. Amb aquest afegitó, PxC s’ha adherit al manifest, la qual cosa ha provocat la retirada immediata de la signatura de la CUP al document. “El diàleg i l’ordre han de ser els pilars de la nostra societat”, ha defensat Anglada, davant la mirada sorpresa d’alguns dels regidors del ple.

Els altres partits de l’oposició (PSC, ICV-EUiA i SI) han vist sense massa alegria com es tornava a portar al ple un debat que ells ja havien donat per tancat amb la signatura del manifest. Malgrat aquest matís, els tres partits no hi han votat en contra i han optat per l’abstenció. Tampoc han pres una mesura dràstica com la CUP i han seguit adherits al manifest, tot i la incòmode incorporació de PxC.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha recordat, però, que tot sorgeix per uns incidents que va originar el mateix Anglada. Jacint Raurell (PSC), per la seva banda, ha recriminat a Anglada que preferís una entrevista a una televisió abans que la reunió on es va signar per primer cop el manifest.

La moció ha tirat endavant gràcies als vots de PxC i l’equip de govern, que ha vist amb bons ulls la incorporació de la formació de Josep Anglada a una declaració institucional contra qualsevol tipus de violència. “Volem pau social i això és el que importa”, ha dit Anna Erra (CiU), que ha demanat als partits “una reflexió”. “A partir d’ara, punt i ratlla. Tots ens hi comprometem’, ha afegit.

Vila d’Abadal, per la seva banda, ha donat la benvinguda a PxC en el manifest i ha lamentat que la CUP es retirés del mateix. “Ningú té dret a excloure els altres. Em sap greu”, ha apuntat l’alcalde.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Dues consideracions després del debat d’aquesta moció. Primer, constatar que el resultat final ha satisfet Anglada, que es mostrava molt rialler. En certa manera, l’acord amb l’equip de govern ha estat una victòria per a la seva formació i una clatellada contra la CUP, el seu enemic natural a les antípodes ideològiques. Pel que fa a la CUP, també cal esmentar que ha trencat la seva estratègia de no debatre i no votar les mocions de PxC.

Mocions amb estira-i-arronses i pancartes del públic

El debat més acalorat ha tingut lloc amb les mocions. Se’n presentaven quatre, una per cada partit, després de l'escapçada de l’alcalde, que en va rebutjar cinc, tres de les quals eren de la CUP. Vila d’Abadal ha aclarit que la seva intenció no era retallar la llibertat dels grups de l’oposició i que les mocions es podran presentar al proper ple.

La CUP ha intentat entrar per urgència dues de les mocions que no es van acceptar. La primera, sobre el suport a la recollida de signatures per la dació en pagament, ha estat acceptada, ja que la campanya de la ILP ja s’ha iniciat. No només s’ha aprovat la urgència sinó també la moció, amb el vot de tots els partits menys PxC, que s’ha abstingut.

La segona moció que la CUP ha presentat per urgència demanava que l’Ajuntament es personés com a acusació particular contra Josep Anglada, per la seva presumpta agressió vers dos joves magrebins. La CUP, PSC i ICV-EUiA han estat d’acord amb la urgència i estaven disposats a debatre el tema. No ha estat el cas de l’equip de govern. CiU i ERC han argumentat que ja hi havia un procés penal obert i que no calia que l’Ajuntament s’hi fiqués pel mig.

Membres del Casal Independentista Manel Viusà han desplegat una pancarta contra la PxC. Foto: Adrià Costa

Tan bon punt s’ha desestimat la urgència de la moció, uns assistents al ple, membres del Casal Manel Viusà de Vic i de la CUP, han desplegat una pancarta de protesta on es podia llegir “PxC. Democràcia a cops de puny”. L’alcalde ha ordenat que es retirés, la qual cosa que han fet uns membres de la Guàrdia Urbana (que ja estaven preparats).

El ple ha aprovat per unanimitat l’única moció que la CUP ha portat al ple, que plantejava la necessitat de fer un estudi als diferents barris per tal d’ampliar els espais d’informació ciutadana al carrer. En principi, la moció també demanava una moratòria per a les sancions per aquesta qüestió. Al final, s’ha canviat aquest segon punt per un “allargament” de la campanya informativa que l’Ajuntament ja té posada en marxa.

La moció que ha presentat el PSC sobre les escoles bressol també s’ha aprovat, després d’algun estira-i-arronsa, i amb el suport de tots els partits menys PxC, que s'ha abstingut. La proposta demanava a la Generalitat que no retallés les subvencions a les escoles bressol. L’equip de govern s’ha afegit a la iniciativa després que, a instància seva, el PSC admetés incloure un punt per demanar a l’Estat espanyol que transferís a la Generalitat el deute que té en l’àmbit d’Ensenyament. Els socialistes no han acceptat incloure un altre esmena d’ICV-EUiA on l’Ajuntament es comprometia a no pujar de nou les quotes, ja que si ho hagués fet, l’equip de govern hagués retirat el seu suport i la moció no hagués prosperat.

També hi ha hagut canvis en la moció d’ICV-EUiA que demanava al govern espanyol que canviés la llei sobre la liquidació de les plusvàlues als afectats per processos de desnonament d’habitatges de primera residència i que l’Ajuntament suspengués cautelarment la liquidació d’aquestes plusvàlues als veïns afectats. La secretària ha posat en dubte la legalitat d’aquest segon punt i ICV-EUiA ha decidit retirar-lo, a instàncies d’alguns dels partits. Finalment, s’ha aprovat per unanimitat, ja només amb la petició al govern estatal.

EL PLE, EN BREU

El cànon de l’aigua s’apujarà un 2,23%, que significa uns 50 cèntims per rebut trimestral. Aigües Vic traslladarà aquest increment a l’usuari, fruit de la puja de l’ACA per tal de minimitzar el seu dèficit. En total, representaran 58.000 euros. L’equip de govern ha justificat la mesura dient que la companyia hi tenia tot el dret “per mantenir l’equilibri econòmic” i que els costos que representaven per a l’usuari eren mínims. Tot i això, tota l’oposició, excepte PxC, hi ha votat en contra.

Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa  

L’Ajuntament cedirà gratuïtament uns locals del recinte firal del Sucre al Departament d’ Agricultura de la Generalitat.

El ple ha ratificat la dissolució de la societat Simavic .

L’Ajuntament, tal com ja es va debatre a l’anterior ple, farà de mediador amb l’Escuderia Osona en la subvenció del Consell d’Esports (1,151.000 euros) i la formalització d’un préstec (600.000 euros) per a la construcció del nou Circuit d’Osona . L’alcalde ha tornat a dir que no significarà ni un euro per a les arques municipals ni tampoc afectarà l’endeutament de l’Ajuntament. Alguns grups de l’oposició (PSC, SI, ICV-EUiA) no han vist bé que s’atorguessin aquests diners a un circuit en temps de crisi i s’han abstingut.

Vic s’adhereix per unanimitat al Compromís cap al bon govern ambiental i l’ economia verda , que enguany es focalitza en temes d’estalvis energètics.

La voluntat de Vic passa per no impulsar cap referèndum sobre la possibilitat que el barri de Quatre Estacions de Sant Llàtzer passi a Calldetenes, tal com havia informat algun mitjà. Tot i això, l’alcalde ha reconegut que n’havia parlat amb el seu homònim de Calldetenes.

PxC troba massa cars els pantalons de la Guàrdia Urbana , que costen uns 100 euros. El regidor de Seguretat, Joan Ballana, diu que a tot Europa només hi ha un proveïdor i que la majoria d’agents de l’Estat utilitzen els mateixos pantalons, que són especials.

De moment,  no s’ha procedit a fer cap identificació de les persones que van intentar agredir Marta Riera.

Intervenció de Montserrat Rovira. Foto: Adrià Costa

El Festival de Cantonigròs , que la pròxima edició se celebrarà a Vic, no suposarà cap cost addicional per a la ciutat.

L’Ajuntament no està disposat a impulsar l’ enderroc dels polèmics pisos de la la Serra-de-Senferm, vinculats a l’ACM, i sotmesos a una investigació per part de Fiscalia del TSJC. Ho havien demanat els veïns, ERC i la CUP. Josep Rafús diu que són pisos de protecció oficial i legalment no es poden enderrocar. Tampoc es farà un nou informe, com demanava ICV, perquè “l’Ajuntament ja col"labora en la investigació”, segons l’alcalde.


---------------------------
NOTÍCIES PUBLICADES DELS ÚLTIMS INCIDENTS A VIC

Els partits veuen amb escepticisme la proposta de la CUP d'aïllar PxC

La CUP proposa unes mesures per aïllar PxC

Els antifeixistes diuen que l'equip de govern de Vic «fa el joc» a Anglada

Vídeo: Joan Ballana i Josep Anglada es troben en un debat al Canal Taronja

Suspesa la protesta contra Anglada per pressions «polítiques i policials»

Anglada no signa el manifest dels grups municipals de Vic perquè és «incomplet»

Immigrants i antifeixistes decidiran avui si mantenen la protesta contra Josep Anglada

La policia vol «rebaixar el to» de la manifestació d'aquest divendres contra Anglada

Els grups municipals de Vic condemnen la violència

Anglada culpa els mitjans de comunicació del «clima de desobediència» que hi ha a Vic

El regidor de Seguretat de Vic fa una crida a «la calma»

Incidents al centre de Vic en una protesta contra Anglada

Anglada acaba la festa de PxC a cops de puny i amb denúncies creuades

Vídeo: «Contra Anglada, acció directa!»

PxC aplega uns dos-cents militants i simpatitzants a Vic

Anglada s'esbatussa amb dos joves a la plaça Major de Vic

    
Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa
Arxivat a