01
de setembre
de
2015, 16:36
Actualitzat:
16:57h
Amagat durant molt de temps, ple de pols i en força mal estat, el bust del Sant de Centelles, Sant Llop, del segle XVIII, torna a lluir en una vitrina de la nova Sala-Museu de l'Església parroquial del poble. Aprofitant la festa major, s'ha obert el petit espai museístic al públic, arranjat amb la col·laboració de la parròquia i de diversos voluntaris.
Fins fa pocs dies les imatges religioses se centraven en la patrona Santa Coloma, i Sant Llop sempre quedava relegat en un segon terme o, fins i tot, havia desaparegut com a imatge pública dels centellencs. Desprès de la guerra, de fet, Sant Llop només havia estat recordat pel nom d'un carrer i per les celebracions religioses que anualment, cada 1 de setembre, es fan en honor seu com a patró de les festes d'estiu.
Ara s'ha estrenat un nou espai, ubicat en un lateral del segon pis de l'Església, al trifori, on també s'hi mostren altres peces d'art i elements litúrgics. L'espai ha estat dissenyat per l'arquitecte centellenc Romà Arañó, i l'edició del catàleg ha anat a cura de Miquel Mirambell, director de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.
Els treballs del catàleg els complementen les fotografies de Pep Puvill i el disseny ha anat a càrrec de David Casal. A la petita mostra també s'hi poden veure altres elements com escultures, retaules, reliquiaris, calzes, sagrari, custòdies, faristols d’altar, canelobres, palmatòries, fanals, objectes processionals i d’altres ara en desús.
L'origen del nom del sant local ve del bisbe de Sens (França) de l'any 604, en la població que porta el mateix nom. Tot i ser un patró poc conegut, també ho és de la vila de Calonge. A Centelles, no hi ha cap infant del poble que es digui Llop; en canvi, de Colomes encara en queden una dotzena.
L'espai que es pot visitar. Foto: Toni Carrasco
El bust de Sant Llop. Foto: Toni Carrasco