Els operadors de la Zona Hermètica defensen quedar-se on són

Les empreses traslladen el seu neguit al govern municipal per preservar la feina d’unes 400 persones | Consideren que l’espai que ocupen és l’idoni i es mostren disposats a parlar sobre la seva compactació

Redacció
01 de desembre de 2015, 19:11
Actualitzat: 23:49h
Imatge d'una de les discoteques més populars de la Zona Hermètica
Imatge d'una de les discoteques més populars de la Zona Hermètica | Norma Vidal
El dia 1 de juny de l'any que ve no ha de quedar ni una discoteca oberta a la Zona Hermètica, d’acord amb el compromís que va establir l’Ajuntament l'any 2011, però tot i això els operadors de l’oci nocturn d’aquesta zona de la ciutat creuen que hi ha molt recorregut per endavant. Els responsables dels locals es van reunir amb l’Ajuntament el mes passat per abordar una situació que denuncien que deixarà sense feina a unes 400 persones, i per aquest motiu es mostren disposats a parlar del que calgui per garantir la seva continuïtat.
 
“Hem entregat a l’Ajuntament una sèrie d’informes que demostren que si les llicències queden anul·lades el proper mes de maig, quedaran uns 20.000 metres quadrats de naus buides i unes 400 persones aniran a l’atur”, explica Joan Cosp, portaveu dels operadors nocturns de la Zona Hermètica. El col·lectiu assegura que la situació no és la mateixa que ara fa cinc anys, quan es va decidir el seu trasllat per evitar les molèsties als veïns de Gràcia, cansats de sorolls, baralles i mobiliari urbà malmès per l’actitud incívica d’alguns dels usuaris.
 
Si llavors hi havia gairebé uns 30 locals, ara només en queda una quinzena, i per on hi passaven 12.000 persones cada nit ara en passen 3.000, segons els operadors. Amb aquest canvi de la situació, els operadors defensen la Zona Hermètica com un espai idoni per concentrar l’oci nocturn, descartat el centre per falta d’espai i Sant Pau de Riu-sec per inexistència dels edificis necessaris per acollir les empreses.

Una nova Zona Hermètica
 
Cosp recorda que va ser l’alcalde Antoni Farrés qui va crear aquest espai per a concentrar l‘oci nocturn quan els operadors es van interessar en obrir discoteques al centre, una manera de descarregar els districtes 1 i 2 de l’activitat que generen les discoteques i que acullen una gran quantitat de persones. “Al centre, actualment és impensable que un local pugui acollir unes 600 persones”, afegeix.
 
Per aquest motiu, aposta per arribar a una entesa amb l’Ajuntament, mantenir les discoteques que menys problemes donin i que estiguin més allunyades dels habitatges de Gràcia. Sosté, a més, que el problema no desapareixerà tancant les discoteques de la Zona Hermètica sabadellenca, donat que al cantó de Sant Quirze del Vallès en seguiran existint.
 
Ajuntament i operadors han acordat tornar-se a trobar a mitjans del mes que ve amb l’objectiu de tractar la situació i plantejar, en cas que sigui viable, una sortida que convenci totes les parts. Totes les opcions són sobre la taula.
 
Procés judicial obert

El mes de febrer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar la demanda que van presentar els operadors d'aquesta àrea d'oci de la ciutat contra el pla que l'Ajuntament va aprovar l'any 2011 per fer-ne fora les discoteques i traslladar-les a Sant Pau de Riu-sec.

Els propietaris d'aquest espai van presentar un recurs de cassació contra aquesta sentència en considerar que la voluntat del Ple actua contra ells i vulnera la llibertat d'empresa. El procés es manté viu.