Les ordenances, l'urbanisme i la Zona Blava centren el ple

La sessió d'aquest mes és la darrera de l'any i la segona amb el govern ampliat | Ha durat unes quatre hores, dues menys que l'anterior

El ple de desembre
El ple de desembre | Albert Segura
Albert Segura
23 de desembre del 2015
El ple del mes de desembre a Sabadell s’ha caracteritzat per la baixa tensió entre el govern i l’oposició, en la segona sessió ordinària des de l’entrada al govern dels grups municipals d’Unitat pel canvi i Guanyem Sabadell. La sessió d’aquest mes ha tingut com a clars protagonistes les ordenances per al 2016, així com el Compromís de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (DUSI) i la pròrroga de la concessió de la zona blava.
 
Les ordenances: aprovades amb els vots del govern
 
El ple ha aprovat les ordenances fiscals i els preus públics per al 2016, uns comptes que preveuen un increment anual d’entre 1 i 2 euros de l’imposts de béns immobles (IBI), així com bonificacions en les taxes de residus o la modificació de l’IAE. “L’objectiu és obtenir unes ordenances progressives i diferenciades per assolir unes fiscalitat justa i distributiva”, assegura l’alcalde, Juli Fernàndez. La finalitat passa per una fiscalitat que faci viable la despesa i el servei pública, amb un increment de la pressió fiscal moderat i en funció de la capacitat econòmica.
 
El punt ha creat tensions, amb oposicions com la del regidor del PP, Esteban Gesa, que considera que les ordenances que planteja el govern municipal no són les que necessita Sabadell, qualificant-les de continuistes i d’incoherents amb els principis que defensen les forces d’esquerres del govern. Carles Rossinyol (CiU) qualifica la proposta de “tecnòcrata”, i allunyada del plantejament de “repensar-ho tot” que defensa el govern. En paraules de la tercera tinenta d’alcalde, Marisol Martínez, l’executiu ha assegurat que no es tracta de les ordenances d’una formació, sinó de les d’un “govern d’esquerres i per a la gent de Sabadell”.
 
DUSI: replantejant la ciutat
 
El ple també ha aprovat el Compromís de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI), un projecte que ha mancat en els darrers anys, segons l’alcalde, fet pel qual es proposa una nova estratègia. “És una actuació transversal en què hi han participat 14 departaments de l’Ajuntament i que passa per sol·licitar una partida de 10 milions d’euros a la Unió Europea que es complementarien amb 10 milions més de l’Ajuntament entre 2016 i 2020”, explica l’alcalde.
 
L’objectiu és “reiniciar Sabadell” per retornar a la ciutat la centralitat en la creació de nous llocs de treball, amb una vinculació amb el teixit productiu o la formació. “Les ciutats que tenen un teixit productiu i treballadors formats són més resistents”, expressa Fernàndez. El regidor d’Espai Públic, Xavi Guerrero, ha aprofitat per anunciar que es preveu introduir cinc vehicles híbrids a la flota d’autobusos, crear espais verds per fomentar la cohesió social, implantar zones urbanes tranquil·les o crear camins escolars, entre altres.
 

El ple del mes de desembre. Foto: Albert Segura


 
Ciutadans ha estat la primera força en posar en dubte aquest plantejament, tirant en cara a la Crida que compti amb fons Europeus per fer projectes a Sabadell. “És la ciutat i no un partit qui utilitza aquets fons, i cada partit té les seves posicions”, ha defensat l’alcalde. Rossinyol també ha criticat que el govern els hagi plantejat la proposta amb només cinc dies d’antelació.
 
Zona Blava: pròrroga de 3 mesos més
 
El govern també ha demanat una pròrroga de tres mesos més en la concessió de la Zona Blava, una proposta que ha prosperat amb els seus propis vots amb l’objectiu d’acabar de determinar quina és la millor solució per fer del servei més rendible per a la butxaca de l’administració. Guerrero ha explicat els motius que han dut a fer aquesta pròrroga, centrada en examinar l’estalvi que suposaria integrar la gestió des de la mateixa casa o a través d’alguna empresa municipal.

Acció reivindicativa

El ple també ha estat l'escenari escollir pel col·lectiu del Casal El tallaret per reclamar la concessió de l'espal de Cal Balsach, un procés que denuncien que s'està alentint. El col·lectiu va lliurar fulls informatius als assistents al ple sobre la seva situació. En aquest sentit, demanen que es compleixin els acords presos en el ple del passat mes de març, i que se cedeixi el local. "Demanem al govern que no caigui al parany de la burocràcia, que no accepti la seva lògica mercantil, que governi per a les persones i que sigui capaç d'empènyer a canvis reals", exposen.