Obres d'art a terra

El Museu d’Art acull una exposició centrada en el món de la rajola hidràulica | La mostra explica els orígens, les tècniques i el seu futur

Rajoles exposades a la mostra
Rajoles exposades a la mostra | Albert Segura
Redacció
14 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:04h
La rajola hidràulica ha estat durant dècades la reina de les cases de Catalunya, també a la nostra ciutat, Sabadell, on una bona casa anglesa en disposava arreu, amb dissenys més o menys originals. Ara, el Museu d’Art de Sabadell presenta l’exposició Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica, on es recull els orígens, la tècnica, els principals fabricants d’aquest element a Catalunya.
 
La mostra ha obert portes aquest dimecres al vespre, i permet conèixer la història de peces que acostumen a estar marcades per sanefes i motius florals. L’exposició parteix del fet que dins l’ampli registre d’arts aplicades a l’arquitectura al llarg del Modernisme, la rajola hidràulica és un dels menys coneguts.
 

Algunes de les rajoles amb motius florals. Foto: Albert Segura


 
A Catalunya les empreses que en manufacturaven van demanar a reconeguts artistes i arquitectes com Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, dissenys per als seus catàlegs. La seva ràpida acceptació va convertir aquests paviments en vives catifes de ciment, un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista i que va traspassar els límits d’aquest estil al llarg dels anys vint i, posteriorment, adaptant el nou gust sorgit de l’Art Déco.
 
I tot i semblar un element del passat, deixat de banda sobretot pel parquet, actualment la rajola hidràulica viu un renaixement de la mà de nous dissenyadors i arquitectes que continuen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.
 

Cartells publicitaris de rajoles hidràuliques. Foto: Albert Segura