El futur del comerç preocupa Sabadell

La proliferació de projectes de grans superfícies se situa com element de debat per al futur de la comarca | Sabadell i Terrassa comencen a treballar plegats per definir el model que volen

Albert Segura
27 d'abril del 2016
Obres de construcció de Via Sabadell, amb l'Ikea en primer pla
Obres de construcció de Via Sabadell, amb l'Ikea en primer pla | Juanma Peláez
Anar a Sabadell, Barcelona, Londres o Nova York té un encant diferent depenent de la ciutat que es visita, però cada cop és més habitual trobar les mateixes firmes de roba, propietat de grans cadenes, instal·lades en ciutats mitjanes i grans. És per aquest motiu que el Vallès Occidental ha posat fil a l'agulla per a definir el model comercial que es desitja en un futur, i que parteix del Pacte Comarcal que va anunciar la setmana passada la regidora de Comerç de Sabadell, Marisol Martínez.

Ara mateix, sobre la taula hi ha diferents espais fora de les trames urbanes de la nostra comarca que estan en procés d'expansió o que podrien convertir-se en noves àrees comercials. Entre elles, hi figura l'espai de Via Sabadell, on hi ha Ikea, Leroy Merlin, Viena o Mercadona, entre d'altres, però amb un nou bloc destinat a espai comercial que encara s'haurà d'ocupar.

A pocs quilòmetres, a Cerdanyola, hi ha la zona del Centre Direccional, on l'aposta inicial passava per crear el que vindria a ser un Cerdanyola II, una nova àrea residencial, empresarial i d'equipaments que s'hauria d'haver convertit en un nou nucli del municipi. Els dubtes de què emmagatzema en el subsòl el dipòsit no controlat que a mitjans del segle passat va acollir tot tipus de substàncies va fer redefinir els projectes a la zona, on si que es va mantenir l'aposta per a fer-hi una macroàrea comercial.

Mentrestant, a Terrassa es preparen per crear un nou pol comercial, aquest a dins de la trama urbana, batejat com a Terrassa Plaça. En aquest espai hi ha previst que s'hi instal·lin diferents cadenes, amb l'objectiu d'esdevenir un punt d'atracció a nivell comarcal.

Treball conjunt entre Sabadell i Terrassa

No obstant, les dues capitals comarcals comparteixen la preocupació sobre quin ha de ser el model comercial del futur del Vallès Occidental. D'aquesta manera, Sabadell i Terrassa impulsaran, conjuntament amb el Consell Comarcal, una taula de treball que redefineixi aquest model per fer front a l’amenaça per al comerç urbà que suposa la proliferació dels usos comercials fora de la trama urbana.

La regidora de Comerç a Sabadell, Marisol Martínez, ja va avançar que l’Ajuntament volia impulsar un pacte comarcal de superfícies comercials que permeti protegir el teixit local en cada un dels municipis de l’entorn de la capital catalana. El plantejament es vol dur a terme davant l’increment de l’oferta que hi ha i que pot suposar un greuge pels establiments tradicionals de cada localitat.
 
Aquest pacte compta amb l'acompanyament del Consell Comarcal, i és un dels punts que va tractar en la reunió celebrada aquest dilluns a Terrassa, amb el regidor de Comerç d'aquesta ciutat, Amadeu Aguado. Tots dos coincideixen en la necessitat de treballar en una estratègia comuna per impulsar i dinamitzar el comerç urbà d’ambdues ciutats, i per extensió, de la resta de la comarca, ja que el seu pes econòmic en l’economia de les dues localitats és molt important.

Durant la reunió es van tractar d’altres temes d’interès, com ara, la situació i futur de Mercavallès, mercat de venda al major de fruita, verdura i productes alimentaris en general que gestiona el Consell Comarcal del Vallès i que compta amb una seixantena de paradistes.