Els municipis demanen als bancs que «no s'aprofitin» de la suspensió de la llei 24/2015

Juli Fernàndez ha participat en la cimera celebrada a Barcelona | David Saldoni reclama a les entitats financeres que no eludeixin la "responsabilitat" que els correspon | Ada Colau defensa que per a les entitats municipals, "la llei és com si seguís plenament vigent"

Juli Fernàndez, al Palau de la Generalitat amb Ada Colau
Juli Fernàndez, al Palau de la Generalitat amb Ada Colau | Juanma Peláez
03 de maig del 2016
Actualitzat el 04 de maig a les 16:05h
El president de la Federació de Municipis, Xavier Amor, ha declarat que els ajuntaments de Catalunya seguiran treballant "colze a colze" amb les entitats financeres per garantir el dret a l'habitatge dels ciutadans malgrat la suspensió de la llei 24/2015. En una compareixença d'alcaldes posterior a la cimera en defensa de la norma, Amor també ha posat els bancs en el focus d'atenció demanant que "no s'aprofitin de la suspensió" per deixar les negociacions.

Per la seva banda, el representant de l'Associació Catalana de Municipis, David Saldoni ha reclamat al conjunt d'entitats financeres i grans tenidors d'habitatges que "no s'aixequin de la taula" de negociacions malgrat la suspensió de la llei 24/2015. Saldoni ha insistit en demanar als bancs que no s'escapin de la "responsabilitat" que els correspon davant d'una llei "que es va aprovar per unanimitat al Parlament". Així, ha assegurat que els ajuntaments seguiran "al costat de la gent". "Hi som i hi serem amb o sense llei", ha reblat.

L'última en intervenir a preguntes dels periodistes ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha defensat que per a les entitats municipals, "la llei és com si seguís plenament vigent". "Esperem que es restauri en breu", ha conclòs en referència al consens expressat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entorn a la necessitat de trobar un nou instrument legal.
 

La sessió s'ha dut a terme al Palau de la Generalitat. Foto: Juanma Peláez



207 expedients de famílies en risc a Sabadell

En aquest moments, l'Ajuntament de Sabadell té un total de 207 expedients de famílies en risc per quotes impagades per sobre endeutament, dacions en pagament o possibles dacions, a punt d'iniciar la demanda o ja amb la demanda iniciada i que, amb l'aplicació de la Llei 24/2015 , són susceptibles de per poder tenir una solució residencial atenent criteris de vulnerabilitat.

D'aquests 207 expedients en un 52% (107) dels casos es tracta de famílies amb menors a càrrec; en un 20% (42) de famílies nombroses amb menors; en un 16% ( 33) de la situacions són famílies amb menors de 3 anys i en 12% (25) es tracta de persones soles, parelles o amb fills adults. Aquestes xifres mostren que en un 88% dels expedients actuals en tràmit es tracta de famílies amb menors al càrrec.

Expedients que, d’altra banda, s’estan gestionant directament des de l’Ajuntament de Sabadell, tot i que a la ciutat hi ha moltes més famílies susceptibles de l'aplicació de la Llei que es segueixen detectant tant per part de la Regidoria d’Acció social com des dels moviments i plataformes ciutadanes.

En aquest sentit, des del Govern de la ciutat es manté el compromís de continuar impulsant accions per evitar desnonaments per impagament d’hipoteca o de lloguer, així com buscar mecanismes de segona oportunitat per cancel·lar deutes contrets per habitatge habitual.