HP es llança de cap a la tecnologia d'impressió 3D

la multinacional instal·lada a Sant Cugat crea el primer sistema d'impressió 3D orientat a la producció industrial | Les primeres impressores, que s'han patentat, es distribuiran a finals d'any

Peces fabricades a HP amb la tecnologia d'impressió 3D
Peces fabricades a HP amb la tecnologia d'impressió 3D | Albert Segura
Albert Segura
20 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:33h
La multinacional dedicada al sector de la impressió HP ha presentat aquesta tarda a la seva seu de Sant Cugat del Vallès el llançament del primer sistema d'impressió 3D orientat per a la producció. Es tracta de les priemres unitats que la firma assegura que suposaran un canvi de paradigma en la fabricació de components per a sectors tan diferents com el de l'automoció, l'aeronàutica o el de la roba i el calçat.

L'empresa ha desenvolupat el sistema íntegrament des de la seu vallesana, on s'ha concentrat tant el procés de creació, evolució i test dels sistemes. "Hi haurà un abans i un després, ja que permet produir peces de qualitat industrial de forma molt econòmica i 10 vegades més ràpid que amb la tecnologia més ràpida a dia d'avui", assenyala Ramon Pastor, director general a nivell mundial de 3D d'HP.

La firma calcula que, per exemple, amb la producció d'unes 55.000 unitats d'engranatges, la fabricació via impressió 3D és més beneficiosa en costos que la producció d'un motlle, un marge que s'espera incrementar amb el pas dels anys gràcies a la millora de la tecnologia. "En un termini de 5 anys podrem fabricar peces personalitzades, i en la propera dècada experimentarem canvis importants, amb un canvi de paradigma industrial", ha assenyalat Pastor.

HP ha desenvolupat e sistema gràcies a la participació de clients reals com ho són BMW o Nike, que han permès evolucionar la maquinària, aribant actualment al prototip número 8 del nou sistema. S'espera que el primer model, la impressora HP Jet Fusion 3D 4200, es distribueixi a finals de 2016 a un preu de 120.000 euros, mentre que el segon model, l'HP Jet Fusion 3D 3200, es distribuirà en 2017, a un preu de 145.000 euros.