La xifra d'animals que arriba a la Protectora creix un 20% en cinc anys

Els responsables de la instal·lació asseguren que aquest 2016 és el més dolent dels darrers anys | Fan una crida perquè no només s'adoptin gossos petits o cadells

Una gossa de la protectora amb els seus cadells
Una gossa de la protectora amb els seus cadells | Juanma Peláez
Norma Vidal
12 d'agost del 2016
La Lliga Protectora d'Animals de Sabadell alerta que cada cop rep més gats i gossos a la instal·lació. En els darrers cinc anys la xifra d'animals que hi han arribat durant la temporada d'estiu s'ha incrementat un 20%, de manera que el passat mes de juny hi havia al recinte 480 mascotes. La responsable de l'entitat, Clàudia Matheja, ha fet una crida perquè la ciutadania que estigui interessada en adquirir una mascota opti per adoptar un dels animals de la protectora i ha demanat que no només s'agafin cadells o gossos de mida petita. 

La Lliga Protectora d'Animals de Sabadell funciona des de fa més de 37 anys a les instal·lacions de la carretera de Caldes. Tot i que es tracta d'una instal·lació on hi viuen prop de 900 animals, sovint es tracta d'una gran desconeguda per moltes famílies que volen tenir una mascota. "Tenim gatets i gossos i és important que els sabadellencs sàpiguen que poden adoptar-los i que abans de comprar un animal és preferible donar una oportunitat a algun dels que viuen aquí", explica Clàudia Matheja, una de les responsables de l'ens. 

Matheja afirma que malgrat que a la gossera hi viuen races molt diferents, sovint la demanda no s'ajusta a l'oferta. "Molta gent vol cadells o gossos que siguin de mida petita", lamenta la responsable que adverteix que hi ha animals que malgrat ser molt bons, carinyosos i obedients porten molts anys vivint al recinte. 

Alhora lamenta que en els darrers anys s'hagi disparat la xifra d'animals que arriben a la instal·lació, ja sigui perquè se'ls abandona o perquè es perden. Ciutadans anònims els porten o la pròpia policia els troba. "El primer que fem és mirar si duen xip per intentar-los identificar i sinó durant 20 dies els tenim en una zona especial a l'espera que els reclamin, cosa que no passa sempre i acaben anant a un dels nostres patis". A banda adverteix que només el 20% dels animals porten xip. 
 

Gossos que han estat intervinguts. Foto: Juanma Peláez


El mite dels Potencialment Perillosos 

Matheja assegura que en els darrers anys s'ha disparat la xifra de gossos de races potencialment perilloses que arriben a la protectora. "Són races que estan de moda i que sovint els propietaris adquireixen sense ser conscients que es tracta d'animals que han d'anar sempre lligats amb corda curta i amb morrió", comenta Matheja que afirma que això acaba cansant i que sovint aquests animals acaben sent abandonats. 

"Quan un gos d'aquests arriba sabem que serà molt complicat que surti d'aquí", comenta la responsable que a més, recorda que per poder-lo tenir també calen llicències especials. Així mateix indica que són animals que quan mosseguen poden provocar la mort d'un altre, per la qual cosa sovint han de viure aïllats. "En alguns cassos és així, però també hi ha molts d'aquests que són sociables i carinyosos i que per la fama que tenen no aconsegueixen ser adoptats", lamenta. 

Precisament des de la Protectora s'ha engegat una campanya anomenada Gossos Potencialment Carinyosos que pretén combatre aquest estigma. "El que fem es presentar alguns d'aquests animals que tenim i que malgrat ser d'alguna d'aquestes races són increïblement carinyosos". 

Adopció o apadrinament

La protectora ofereix la possibilitat d'adoptar una mascota per un preu molt reduït i que inclou l'esterilització, la desparasitació, la col·locació del chip i les vacunes. A banda, també existeix l'opció d'apadrinar un animal que implica cuidar-lo puntualment, treure'l a passejar o tenir-lo acollit a casa durant un temps determinat. 
 

La veterinària del centre amb un gatet. Foto: Juanma Peláez


Treball en equip

La Protectora compta amb una desena d'empleats entre els veterinaris, el personal d'oficina, i els empleats que netegen i supervisen els patis. Tots ells treballen perquè els animals estiguin ben atesos i tinguin una vida el més feliç possible. "Els gatets viuen en una zona apart que tenim i els gossos estan distribuïts en patis on hi ha cinc o sis animals a cada un", comenta. 

A banda, l'entitat compta amb una quarantena de voluntaris actius que duen a terme diverses tasques. "Per exemple tenim un programa perquè un cop al mes qui vulgui pugui venir a passejar els gossos fora de la instal·lació", comenta Matheja que explica que els voluntaris coordinen aquesta mena de propostes. 

En aquesta mateixa línia i al llarg de l'any es desenvolupen altres programes que també requereixen de la col·laboració ciutadana. Un exemple és la tasca que duen a terme els cuidadors. "Es tracta de persones disposades a cuidar de gossos o gats que necessiten atenció especial durant un temps, per exemple de cadells acabats de néixer que han de prendre el biberó", indica. 

La gossera està oberta cada tarda de les 15:00 a les 18:00 hores i diumenge d'11:00 a 14:00 hores.