La davallada d'alumnes a educació infantil marca l'inici del curs escolar al Vallès

La meitat dels grups de P3 compten amb ràtios inferior s a25 alumnes per classe | Quatre nous instituts entraran en funcionament aquest curs | Cap família ha demanat escolaritzar-se en castellà, mentre que al Vallès Occidental hi ha un o dos casos registrats

Roda de premsa de presentació del curs.
Roda de premsa de presentació del curs. | Albert Segura
Albert Segura
07 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:05h
El Vallès Occidental registra una davallada d’alumnes d’educació infantil. Així ho detallen els Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, que determinen que la meitat dels grups de P3 estan per sota del ràtio establert de 25 alumnes per aula. A tot el Vallès Occidental, a més, només una o dues famílies han demanat escolaritzar els seus fills en llengua castellana, cap d’elles a les ciutats de Sabadell o Terrassa.
 
Segons dades del departament, aquest curs es preveu que facin Educació Primària 1.195 alumnes menys que l’any passat (un total de 29.013), amb unes ràtios que encaixen amb la previsió del departament. Així, el 50,57% de les aules compten amb una ràtio inferior a 25 alumnes per aula quan l’any passat era del 38,32%, mentre que igual a 25 hi ha un 44,87% (32,48% el 2015), de 26 a 27 un 4,56% (28,84% al 2015) i cap compta amb més de 28.
 
“Si mirem les dades, es confirma un decrement de la ràtio a nivell de P3, així, la meitat dels grups tenen una ràtio inferior a 25 alumnes”, explica la directora dels Serveis Territorials al Vallès Occidental, Carme Vigués.
 
Pel que fa a Educació Primària, es registren 118 alumnes menys que en el curs de l’any passat (total de 64.615), mentre que a ESO hi ha un increment de 590 alumnes (total de 39.398). A Batxillerat també es registra una davallada de 1.341, amb dades de setembre (total de 7.516).
 
Pel que fa als docents, hi ha un increment de 82 dotacions respecte l’any passat, amb un total de 8.082.
 
Obres als centres i fibrociment
 
Aquest estiu s’ha treballat en diferents centres educatius de la comarca, amb l’objectiu de millorar les instal·lacions i fins i tot crear noves infraestructures. Aquest és el cas dels nous instituts Torre dels Alous (Rubí), Leonardo da Vinci (Sant Cugat del Vallès), i Can Roca i Les Aimerigues (Terrassa).
 
D’altra banda, aquest estiu també s’ha treballat per retirar material amb fibrociment d’alguns centres educatius. “Calen precaucions tant per l’ús del material com a nivell de residus, per tant, no es faran obres durant el curs si no es tracta d’una cosa urgent, s’esperarà a actuar en períodes vocacionals”, ha assenyalat Vigués.
 
Pel que fa a l’Institut de Can Llong, Vigués ho ha definit com una obra “prioritzada”, sense calendari, però, per problemes pressupostaris.
 
Les beques menjador se sabran abans de dilluns
 
Vigués també ha assegurat que abans de dilluns els beneficiaris de beques menjador sabran si poden comptar amb aquesta dotació abans de dilluns. “És un tema en el qual anem endarrerits”, ha admès.
 
En aquest sentit, ha assegurat que s’intentarà arribar al màxim de famílies, motiu pel qual el Govern de la Generalitat derivarà partides d’altres departaments a aquesta funció.

Per últim, els serveis territorials han informat que aproximadament una desena de famílies, concentrades a Sabadell, van intentar fer un frau a l'hora de la preinscripció aportant un domicili diferent al de residència per poder optar a una escola que no els pertanyia en primera opció, tot i que tots els casos s'han solucionat a través d'un expedient i parlant directament amb les famílies. D'altra banda, "una o dues famílies" de la comarca han demanat l'escolarització en castellà, petició que des del serveis territorials han traslladat al Departament.