CASSA posa en marxa ​un centre d'interpretació a l'entorn de l'aigua

Es tracta de l'Aula de l'Aigua i està adreçada a escolars, gent gran i públic familiar | La previsió és que en el seu primer any de vida 1.500 alumnes d'Educació Infantil passin per aquest espai

El president d'Aigües de Sabadell, Enric Blasco, amb l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, en roda de premsa
El president d'Aigües de Sabadell, Enric Blasco, amb l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, en roda de premsa | Norma Vidal
Norma Vidal
14 de setembre de 2016, 13:00
Actualitzat: 13:31h
La Fundació CASSA ha posat en marxa l'Aula de l'Aigua, un equipament interactiu que vol esdevenir un centre d'interpretació local a l'entorn de l'aigua. L'espai proposa un recorregut sensorial que submergeix el visitant en l'univers de l'aigua i apropa la història del seu abastament a Sabadell. A més, també és un espai interactiu que presenta de forma didàctica el cicle de l'aigua. Per fer-ho possible inclou propostes d'experimentació, tallers i jocs. El proper diumenge, 18 de setembre, es durà a terme un matinal festiu obert a al ciutadania per inaugurar-lo oficialment. Serà de les 11:00 a les 14:00 hores.

Segons ha explicat el president de'Aigües de Sabadell, Enric Blasco, el nou equipament s'ha concebut com un "espai polivalent que neix amb la voluntat d'acollir activitats al voltant de l'aigua adreçades a escoles, gent gran i públic familiar". En aquest sentit ha indicat que la Fundació ja ha ofert la proposta a diferents centres educatius i també a centres cívics, escoles d'adults i associacions per a persones amb discapacitats.

Per als infants s'oferirà una activitat experimental i lúdica al voltant de l'aigua en què s'introduiran les propietats d'aquest element i es fomentaran bones pràctiques en relació al consum. Per als col·lectius de persones grans s'ha previst una activitat que duu per nom Històries sobre l'aigua on descobriran el cicle de l'aigua i com funciona el servei d'aigües de la ciutat. Pel que fa al públic familiar, l'aula s'obrirà el segon diumenge de cada mes i s'oferiran visites guiades gratuïtes. A més, està previst que l'espai aculli també conferències, ponències o actuacions de petit format, entre d'altres propostes.

Blasco també ha explicat que aquest espai s'emmarca en la línia de potenciar la proximitat de a companyia a la ciutadania, un pla que inclou diverses accions com ara la programació de reunions periòdiques amb Associacions de Veïns, l'obertura de nous punts d'atenció al client als barris o l'increment del fons de solidaritat per ajudar les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica.

La inauguració de l'Aula de l'Aigua arriba coincidint amb el 30 aniversari del programa EDUCASSA que la Fundació ofereix a les escoles de la ciutat de forma gratuïta. "En els darrers 30 anys han participat en aquest programa 50.000 escolars", ha apuntat Blasco que ha revelat que cada any hi prenen part uns 5.000 alumnes.

Repassant les propietats i la història de l'aigua

L'equipament compta amb 110 metres quadrats i està dividit en quatre grans àrees. Per una banda hi ha una secció que porta per nom Relats del Passat i que mostra la història del proveïment de l'aigua a Sabadell des del segle XI fins a la constitució de CASSA. En aquesta part hi trobem rastres de les antigues companyies que van precedir a l'actual o exemplars de les antigues fonts que hi havia al carrer i que molts ciutadans que no tenien accés a l'aigua a la seva llar utilitzaven.
 

Monogràfic sobre la Torre de l'Aigua. Foto: Norma Vidal


La segona part és un monogràfic al voltant de la Torre de l'Aigua dedicat a la història i arquitectura d'aquest element que és un referent per Sabadell. Entre d'altres peces, inclou una antiga boia que s'encarregava de marcar el nivell de l'aigua a la Torre.

La mostra també ofereix una secció dedicada al cicle de l'aigua amb les principals fases i un diagrama sobre com l'aigua arriba a les casses que fins hi tot compta amb una reproducció de les canonades i els comptadors que trobem a la ciutat.

Per últim, la sala disposa de diversos experiments que relacionen l'aigua amb els cinc sentits i que aproparan als visitants les seves propietats, un joc interactiu per tocar l'aigua sense mullar-se o un trivial sobre l'aigua i el medi ambient.

Consum responsable

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, ha assegurat que aquest espai "permetrà que els sabadellencs vegin en primera persona com és el funcionament de l'aigua a la ciutat". A més, ha assegurat que a banda d'incloure una part molt pràctica, l'Aula també ofereix una part formativa "perquè encara que el consum a la ciutat sigui raonable sempre és important sensibilitzar els més joves i fer-los saber que aquest és un bé escàs i que tot i que aquí arriba a les llars a d'altres llocs del món no és així". Fernàndez també s'ha mostrat satisfet de poder disposar d'un nou equipament que aproparà una part de la història de Sabadell a la ciutadania.

A Sabadell el consum diari d'aigua per habitant se situa en els 104 litres, una xifra que està en la línia de la mitjana de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i també en el que la Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana.