Toc d’alerta del Vallès Occidental a les empreses subministradores d’energia

El Consell d'Alcaldes acorda que els municipis iniciïn procediments sancionadors a les companyies que no compleixin el procediment establert per la Llei 24/2015 | L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha animat la resta de poblacions a seguir el protocol sabadellenc

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, amb el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, amb el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez | Consell Comarcal
Redacció
21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:45h
El Vallès Occidental ha fet un toc d’alerta a les empreses subministradores d’energia i gas. Els alcaldes i alcaldesses de la comarca han expressat el malestar davant les traves i la manca de resposta de les companyies subministradores en relació a la proposta comarcal de creació d’un fons social per lluitar en contra de la pobresa energètica. Així, els representants municipals han acordat que els municipis del Vallès Occidental iniciïn procediments sancionadors a les companyies que no compleixen el procediment establert per la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica.

L’acord també preveu sol·licitar que en futures licitacions que es puguin fer des dels ajuntaments i les entitats municipalistes o institucions supramunicipals en matèria d’energia, es tinguin en compte les qüestions socials i es valori les empreses que s’impliquin en la protecció de les famílies més vulnerables.

"No hi ha un compromís institucional de les companyies elèctriques i del gas en la pobresa energètica. Des dels ajuntaments volem entrar en el debat i tenim capacitat d’incidència en el mercat", ha indicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

Des del Vallès Occidental s’instarà el govern de la Generalitat a desplegar les mesures previstes en la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica i pel que fa al Fons Social previst en l’article 6 de la citada Llei. A més des de la comarca es participarà activament en el Congrés Català de Pobresa Energètica que es realitzarà a Sabadell, el 3 i 4 de novembre d’aquest 201

L'exemple de Sabadell

Sabadell ha obert la porta a estendre el seu protocol per garantir els subministraments a famílies en situació de vulnerabilitat a altres municipis del Vallès Occidental. L'alcalde de la localitat, Juli Fernàndez, ha exposat davant el Consell d'Alcaldes de la comarca l'acord que s'ha pres en relació amb l’emergència habitacional i la pobresa energètica a la ciutat i l’ha posat a disposició de la resta de municipis.

Segons ha explicat el batlle, l'objectiu és que des d’altres ajuntaments també es pugui començar a fer efectiva la Llei 24/2015 "malgrat el seu incompliment per part de les empreses subministradores de llum i gas". 

Es tracta d’un protocol alternatiu que informa i orienta les persones en risc de patir un tall de subministrament, que es poden acollir a la Llei 24/2015, demanant a les companyies l’aturada del tall i donant suport a l’usuari si es vol adreçar a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor(OMIC) perfer una reclamació.

L'alcalde també ha indicat que en aquests moments a Sabadell els 243 expedients iniciats d’ofici es troben en fase preliminar o d’instrucció prèvia, com a pas imprescindible per poder argumentar la incoació i finalitzar així amb el decret de sanció.

Sabadell ha estat capdavanter en el desplegament Llei 24/2015, iniciant processos per sancionar les companyies que incompleixin la garantia de subministrament energètic a ciutadans vulnerables.