La gestió del cementiri encén el Ple

L'equip de govern aprova que es destinin 532.915 euros més per a millorar la instal·lació | L'empresa que gestiona aquest servei ja ha alertat que si no incrementa la recaptació procedent de nínxols, tombes i sepultures, no podrà fer front a aquesta inversió | L'oposició demana a l'executiu que revisi l'actual contracte, es posicioni a favor dels usuaris i posi fil a l'agulla per a municipalitzar el servei

Norma Vidal
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:08h
Imatge del cementiri de Sabadell per Tots Sants
Imatge del cementiri de Sabadell per Tots Sants | Juanma Peláez
Canvis de govern, nous regidors, noves polítiques i vells fantasmes. Un cop més la concessió del cementiri de Sabadell i la gestió que en fa l'empresa Torra S.A. ha tornat a portar la polèmica al Ple municipal. L'equip de govern ha presentat un punt que fixava les inversions que l'empresa ha de fer durant el bienni 2016-2017 i que tenia per objectiu donar compliment a l'actual concessió. La mesura ha estat durament criticada per l'oposició que ha retret a l'executiu que estigui donant continuïtat al contracte actual, no avanci en la municipalització del servei i que no s'oposi a les elevades quotes que la companyia fa pagar als sabadellencs que han de renovar nínxols, tombes o sepultures de familiars. 

El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha explicat que la mesura "dóna compliment al que estableix el plec de clàusules de l'actual concessió". Així, ha apuntat que l'executiu planteja una inversió de 532.915 euros pel bienni 2016-2017 i que l'execució de les actuacions pendents s'ha xifrat en 270.721 euros.

Aquestes inversions haurien de permetre construir un bloc de 110 nous nínxols, connectar el recinte Meridional amb el de Via làctia, adaptar un espai per a cendres, millorar la pavimentació del recinte antic i millorar la seguretat. Pel que fa als temes pendents, alguns dels quals ja s'han començat a tirar endavant, hi ha la pavimentació dels elements urbans del cementiri vell, la reordenació de l'espai de la carretera del mig i noves sepultures o algunes reparacions extraordinàries. 

Els partits e l'oposició han criticat la proposta i s'han mostrat sorpresos que l'executiu actual estigui “donant continuïtat” a una concessió que va criticat durament quan estava a l'oposició. Des del PP, Esteban Gesa s'ha preguntat si realment es faran aquestes millores “tenint en compte tots els problemes que existeixen amb la concessionària del servei” que no ha complert amb les inversions i millores pendents anteriorment. 

Adrián Hernández (C's) s'ha mostrat sorprès i preocupat perquè afirma que la concessionària ha dit que tindrà dificultats per complir amb aquestes obres si no s'incrementa més la recaptació. Així, ha recordat que els ciutadans de Sabadell que tenen familiars enterrats al cementiri entre els anys 55 i 88 estan rebent cartes perquè paguin una quota - que va de 1.500 a 9.000 euros- perquè es mantinguin les restes dels seus difunts als nínxols, sepultures i tombes actuals. “El Síndic de Greuges de Sabadell i el de Catalunya han demanat que aquestes quotes es paguin al cap de 99 anys de tenir enterrats els familiars i no als 49 com es vol fer”, assenyala el regidor taronja que demana a l'alcalde que no “castigui els ciutadans”.

Per la seva banda, la regidora de PDCat, Sílvia Renom, també s'ha referit a la qüestió de la renovació dels nínxols i ha dit que els números no “quadren” referint-se a la inversió que Torra S.A. hauria d'haver fet i la que ha fet en realitat. “Cal que el govern analitzi la situació", ha dit la regidora que s'ha demanat que "si era tan dolenta com és que ara ha canviat?”.

Vidal ha assegurat que es farà un advertiment a la concessionària perquè compleixi amb el que estableix el contacte i ha explicat que tot i que el govern és conscient que calen millores en les concessions funeràries ara s'està parlant del cementiri. També ha explicat que disposa d'un informe d'un bufet extern i un altre de la Diputació que avala que les concessions dels nínxols haurien de ser a 89 anys.

Gabriel Fernàndez (ERC) ha dit que el model actual “no dóna la millor resposta a la ciutadania” i ha advertit al regidor de Ciutadans, Adrián Hernández, que la situació dels nínxols és complexa a Sabadell perquè a diferència d'altres municipis, i encara que el govern vulgui intervenir, “no té la gestió directa del cementiri”.

Municipalització complicada

El PSC ha estat l'única força a l'oposició que ha votat a favor d'aquest punt. El portaveu de la formació, Josep Ayuso, ha dit que hi donen suport perquè l'únic que fa és donar compliment al contracte – que va signar-se quan governava el PSC -. Amb tot, ha demanat a l'equip de govern que si creu que “tan malament i tan dolent és aquest contracte no perdi més temps i recuperi la concessió” de forma que “compleixi amb els seus compromisos electorals”. Pel socialista el que fa l'executiu és “fer veure que està fiscalitzant l'empresa quan en realitat està complint amb el plec de condicions”.

Per la seva banda, la portaveu de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez, ha assegurat que el contracte d'aquest servei “es va escriure tan bé que no presenta ni una sola escletxa que faci possible que l'Ajuntament pugui recuperar-ne la gestió”. Martínez ha assegurat que l'equip de govern hi està a sobre i ha apuntat que s'ha parlat amb l'empresa perquè “entengui que las relacions han canviat”.

El regidor de La Crida, Maties Serracant, ha recordat que existeixen “molts dubtes” sobre la forma en que es va adjudicar el servei del cementiri i que s'està investigant per la via judicial. “Estem revisant aquests contractes però mentre fem revisió i anàlisis dels costos hem de perseguir el millor funcionament possible” perquè assegura que estan “dissenyant una nova ciutat però s'ha de seguir gestionant amb els instruments actuals”. Així mateix ha remarcat que l'executiu treballa per la gestió directe i la municipalització.