La reestructuració de la Policia tensa el Ple

Govern i oposició mantenen posicions enrocades sobre la necessitat o no de canviar el model del cos a la ciutat | Els representants sindicals dels agents contraris al canvi llegeixen un manifest al ple

Maria Emilia Galdeano, amb el cap de la policia, Joan Antoni Quesada, de fons
Maria Emilia Galdeano, amb el cap de la policia, Joan Antoni Quesada, de fons | Albert Segura
Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:09h
La reestructuració a què se sotmetrà la Policia Municipal de Sabadell a partir del proper 1 de novembre enfronta govern i oposició, uns posicionaments que s’han manifestat aquest dijous en el ple municipal celebrat a la plaça Sant Roc. La situació s’ha manifestat a partir de la moció que els grups municipals de PSC, Ciutadans i PP han dut a debat, i que només ha rebut el suport del grup de CiU.
 
A partir del proper dimarts el cos policial es reestructura, de manera que una desena d’agents del torn de nit passaran a formar part del servei de Policia de Proximitat. Aquest canvi, però, no agrada l’oposició, així com a una part dels membres del cos, que han fet sentir la seva veu i s’han constituït sota el nom d’Associació de Policies Units (APU).
 
La veu dels agents
 
Per aquest motiu, abans de debatre la moció l’agent Maria Emilia Galdeano ha parlat en nom dels companys del cos contraris a la decisió. “No ens hem oposat a fer canvis al model policial, qüestionem un canvi d’un model que fins ara hem demostrat que funciona”, ha explicat Galdeano.
 
En aquest sentit ha traslladat una pregunta al govern: “Com és possible que aquest govern tingui aspiracions de reduir els problemes i els conflictes de convivència reduint la presència policial en horari de nit?”. A més, assegura que no hi ha personal suficient per fer un model reactiu, en cas que es demostri que el nou model no funciona.
 
“Pensem que tant el govern de la ciutat com l’actual direcció de la Policia Municipal creuen en el lema que menys policia és igual a menys delictes i conflictes socials”, ha apuntat.
 
Debat sense trobada
 
Govern i oposició no s’han entès a l’hora de definir les prioritats en matèria policial a la ciutat. El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha acusat el govern, ras i curt, de mentiders. “Que actualment patrullen vuit vehicles i que passaríem a cinc o quatre, això és mentida; com és possible que traient deu efectius, com plantegen fer el canvi de patrulles?”, ha preguntat Hernández. De la mateixa manera ha demanat que es reiniciï el procés negociador “no amb actituds del passat, sinó dialogants i de respecte”.
 
Mà estesa també des del PSC, on l’exregidor responsable de la policia, Cristian Sánchez, ha demanat que es reconsideri el projecte pel bé comú. “No perd el col·lectiu, perd la ciutat”, ha assegurat. I ha donat un consell a l’alcalde: “Compte que parlem d’un tema important, l’actuació de la policia del torn de nit és imprescindible”.
 
Esteban Gesa (PP) ha posat llenya al foc, recordant que cal complir la legalitat vigent: “Els primers que no compleixen la llei són vostès amb tot el tema del procés, els veïns de Sabadell volem coses bàsiques, com preservar els serveis socials, pagar menys impostos, que la ciutat estigui neta i que hi hagi seguretat, i aquest govern poques coses d’aquestes compleix”, ha assenyalat.
 
El govern, el seu cantó, ha defensat la decisió, que assegura que mantindrà en pro d’una “major presència qualitativa on calgui millorar la convivència”, segons el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. En aquesta línia, el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, ha encoratjat “el cos i a Joan Antoni Quesada a afrontar el canvi”, i ha assegurat que quan va assumir responsabilitats el govern va demanar com es podia reordenar la policia: “Em van dir que allò no era l’Ajuntament”, ha explicat.
 
Amb tot, la moció no ha prosperat, com era previsible, donat que només hi han donat suport els quatre grups de l’oposició (PSC, CiU, Ciutadans i PP), davant el vot en contra dels grups que conformen el govern (ERC, CpS, UpC i GS).