Fem Vallès porta al Parlament la unió dels dos vallesos

El col·lectiu reclama empara legal per a la nova administració gestora | La plataforma diu que la creació de l'Àrea Vallès és "inajornable" i denuncia que el format de l'ÀMB "menysté" a dos milions de catalans

ACN
09 de novembre de 2016, 07:00
Actualitzat: 15:22h
A Gallecs, cel i terra es fusionen amb més força que a cap altre indret del Vallès
A Gallecs, cel i terra es fusionen amb més força que a cap altre indret del Vallès | Manel González
La plataforma FEM Vallès ha dut al Parlament la seva proposta per unir els dos Vallesos en una sola administració de gestió "més moderna". Un dels portaveus de l'entitat, Manel Larrosa, assegura que la creació de la nova Àrea Vallès és "inajornable" per a l'impuls del territori. La plataforma ha demanat que el Parlament els doni empara legal i que la futura Llei de governs locals reconegui la nova realitat.

Larrosa diu que un nou Consell General del Vallès podria gestionar competències similars a les que gestiona l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al seu territori d'influència. En aquest sentit, des de Fem Vallès denuncien que l'actual plantejament i definició de l'AMB "menysté" a dos milions de catalans –1,3 milions al Vallès– que tot i viure a l'entorn metropolità no es beneficien del reconeixement institucional de l'AMB.

Fem Vallès va fer pública la seva proposta per unir els dos Vallesos a principis de 2015 i durant gairebé dos anys ha anat insistint en la idea i madurant un projecte que, asseguren, no té "cap inconvenient legal" perquè sigui una realitat. Davant la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge del Parlament, la plataforma ha defensat davant els grups la urgència de crear l'Àrea Vallès, al marge del futur dibuix geopolític català.

Manel Larosa ha defensat que si bé el debat de les vegueries i les regions encara està verd, la creació d'una administració de gestió com l'Àrea Vallès suposaria una simplificació administrativa més coherent respecte el que està establert actualment, ja que a banda de la unió de les dues comarques, també s'eliminarien duplicitats pel que fa a organismes públics, com consorcis de residus, transport o gestió de l'aigua.

Cap a un nou model de gestió

"Entre el municipi i Catalunya hi ha d'haver nivells de gestió amb geometria variable i això es pot fer ja perquè no hi ha dificultats", ha explicat Larosa. El portaveu de Fem Vallès considera que l'actual dualitat que representa Barcelona i l'AMB amb la resta del territori és perjudicial tant per Barcelona com pel Vallès perquè és "excloent" i deixa sense cap reconeixement institucional als dos milions de catalans que viuen als municipis del Vallès, el Maresme i el Baix Llobregat que no estan integrats a l'AMB.

Tots els grups han reconegut, amb matisos, els greuges que aquesta situació ha suposat per al territori històricament, però no s'ha arrencat cap compromís en ferm i el debat sobre la unió dels dos Vallesos sembla condemnat a afrontar-se dins d'un debat més ampli sobre la nova distribució territorial de Catalunya. PP i C's detallen que la creació d'administracions supramunicipals com l'Àrea Vallès hauria d'anar acompanyada de la supressió de consells comarcals.