Política

Fem Manresa proposa abordar les drogodependències amb un centre de reducció de danys

La candidatura vol que l'Ajuntament, d'acord amb Salut, impulsi una instal·lació que també incorpori, de forma pionera, serveis específics per al consum d'alcohol

Publicat el 17 de març de 2025 a les 21:07

El grup municipal de Fem Manresa proposarà al ple de març impulsar un centre de reducció de danys a la ciutat, amb l'objectiu d'abordar des de l'arrel els casos de drogodependències i, de forma pionera a Catalunya, amb serveis específics per al consum d'alcohol, a més de per a drogues com l'heroïna i la cocaïna. Entenen que aquest problema de salut pública, que "perjudica especialment la vida de les persones que el pateixen directament", també acaba sent un "problema d'exclusió social i de convivència" que afecta al conjunt de la comunitat, generant preocupació entre la ciutadania. Per tot plegat, la candidatura de l'oposició crida a la "responsabilitat institucional" per començar a abordar la problemàtica d'addiccions "de manera diferent a com s'ha fet fins ara", entre d'altres apostant per un centre de reducció de danys, eina que, explica, "s'ha demostrat eficaç arreu per minimitzar els efectes negatius associats al consum de drogues".

Fem Manresa explica que als carrers de Manresa, especialment al Centre Històric, les situacions vinculades amb les drogodependències "fa temps que són visibles", danyant la salut de les persones que les pateixen, derivant en alguns casos en actituds incíviques o baralles, i perjudicant la cohesió social i la preocupació per la seguretat. Davant d'aquest escenari, Fem Manresa defensa que les mesures preses fins ara per les administracions públiques han demostrat "no ser suficients". Per una banda, l'enviament de patrulles policials per afrontar situacions vinculades a drogodependències no ha estat útil per solucionar-les -com a molt només ha servit per desplaçar-les de lloc-; per l'altra, tant la directora de Salut Mental com la cap clínic del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències d'Althaia han afirmat que els ingressos sanitaris forçosos de persones addictes (com els proposats l'octubre passat pel govern de Manresa) no funcionen.

És en aquest context, la candidatura de l'oposició proposa la creació d'un centre de reducció de danys a la ciutat, amb l'objectiu de proporcionar un espai segur i supervisat on les persones amb problemes de dependència, tant d'alcohol com de drogues il·legals, puguin rebre atenció sanitària, psicològica i social. Aquest model, que ja ha demostrat la seva eficàcia en altres ciutats, permetria "reduir riscos per a la salut associats al consum -com les sobredosis, la cirrosi hepàtica, els trastorns neurològics, els problemes cardiovasculars o les malalties infeccioses-, i a la vegada, facilitaria l'accés i la predisposició a tractaments de desintoxicació i rehabilitació". A més, permetria reduir l'estigma social cap a les persones addictes, millorar la convivència i la cohesió social i alleugerir la pressió sobre els serveis sanitaris i els cossos policials.

Concretament, en la moció que portarà a votació al ple municipal de març, Fem Manresa també especifica que aquest centre de reducció de danys es desenvolupi en coordinació amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, entitats socials especialitzades i professionals sanitaris per garantir una atenció integral i adaptada a les necessitats de les persones usuàries. Per comptar amb els recursos necessaris per crear i mantenir el centre i per formar el personal especialitzat, al text també s'insta a l'Ajuntament a sol·licitar-los a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona. Finalment, es defensa fer una avaluació periòdica del funcionament del centre i del seu impacte en la comunitat, amb mecanismes de participació de les persones usuàries i de les entitats especialitzades implicades, i que es realitzin campanyes de sensibilització i informació sobre la reducció de danys i les alternatives terapèutiques disponibles per a les persones amb problemàtiques de consum.

Fem Manresa assegura "estar convençuda" que aquesta proposta no només és un pas imprescindible per a la millora de la salut pública i la convivència, sinó també per oferir una "resposta digna i efectiva" a aquelles persones que, malgrat la seva situació d'addicció, "mereixen una oportunitat per a la seva recuperació".