Reflectir la universalitat de l'exili i la rellevància històrica que va tenir a Catalunya durant el segon terç del segle passat. És la premissa del documental El rastre d'Ulisses, el projecte de final de carrera dels estudiants de Comunicació Audiovisual Maria Padró, Marc Farràs, Roser Graell i Montse Martínez, que es projecta públicament aquest dissabte.
El documental, d'una durada de 25 minuts, recull el testimoni de sis catalans i espanyols exiliats a final de la Guerra Civil i set exiliats a Catalunya procedents d'arreu del món. Cadascuna de les parts del treball s'inspira en personatges i fragments de l'Odissea d'Homer.
El documental segueix les traces que tot exili deixa en aquells que han hagut de marxar de casa seva i s’han vist empesos a abandonar la seva terra contra la seva voluntat. L’audiovisual parteix de la premissa que la condició d’exiliat és universal, o el que és el mateix, que malgrat partir de contextos històrics, geogràfics, polítics, socials i familiars completament diferents, totes les persones que han hagut de deixar enrere, i a la força, una vida ja construïda, poden arribar a compartir uns mateixos sentiments. En altres paraules, l’essència de l’exili, la condició del refugiat, la seva solitud i els seus temors, la seva tristesa i els seus anhels, són independents del temps, el lloc i la manera en què l’exili ha tingut lloc, és a dir, de les circumstàncies vitals de cadascú.