Un llibre explica la història de la pagesia als municipis del Solsonès

La publicació recull el testimoni de 23 persones de més de 70 anys

Publicat el 04 d’agost de 2011 a les 19:10
Plaça de Prades de la Molsosa Foto: Arxiu particula
La Molsosa (ACN). - Els veïns de La Molsosa (Solsonès) s'han convertit en els protagonistes d'un projecte, anomenat Molsa, que té per objectiu la difusió de la història de la pagesia als municipis del sud del Solsonès a partir de fonts orals. El resultat s'ha plasmat en un llibre que recull el testimoni de 23 persones, de més de 70 anys, que viuen o han estat vinculades a Prades, la Molsosa, els Quadrells i Enfesta. A més, també s'ha fet un documental, un bloc i s'han digitalitzat prop de 300 fotografies antigues del territori. Un dels protagonistes, Jacint Vilaseca, de 85 anys, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que "gràcies al projecte, les generacions futures coneixeran el testimoni de la vida a pagès" .
 
El llibre recull un total de deu capítols que parlen sobre qüestions quotidianes com la religió, la terra o la salut i recorden episodis com la guerra o el franquisme. Una de les coordinadores del projecte, Marina Vilaseca, ha explicat que l'iniciativa vol recuperar la memòria històrica dels municipis del Solsonès. El projecte s'emmarca en una iniciativa de desenvolupament comunitari anomenat ACTUA i impulsat per l'Arada. 
 
En total, s'han fet 23 entrevistes a persones majors de 70 anys que han estat vinculades amb els nuclis de Prades, La Molsosa, els Quadrells i Enfesta. Un dels protagonistes, Jacint Vilaseca, ha explicat que al llibre s'explica una part de la seva vida a pagès. Segons ell, "era una vida molt dura i pesada" . "No teníem televisió, ni aigua i molts pocs serveis" . Vilaseca ha explicat que tot això ha canviat molt i assegura que "qui no viu ara a pagès és perquè no vol"
 
Una altra de les protagonistes és la Carme Arnau, de 81 anys. Veïna de Prades de la Molsosa, Arnau recorda l'arribada al poble de Prades de la Molsosa, quan les dones del municipi l'obligaven a vestir-se amb mitges i "anar ben tapada" . "Eren unes fanàtiques de la religió" , ha afegit. 
 
"Els protagonistes formen part de la història de La Molsosa"
 
La sociòloga Roser Grau, una de les coordinadores del projecte, ha explicat que el projecte ha permès que els protagonistes formin part de la història amb la publicació d'aquest llibre i el documental. Segons Grau, es entrevistes s'han transcrit intentant conservar "al màxim" el parlar de la gent gran. En aquest sentit, fins i tot s'ha fet un recull de les expressions i les paraules més utilitzades. 
 
El llibre és un document que, segons explica Vilaseca, "disposa d'una sensibilitat absolutament respectuosa amb la vida de les persones que ens han obert camí a les generacions futures" . Vilaseca ha dit que la voluntat és fer conèixer la història "des de la quotidianitat i des dels seus protagonistes per revaloritzar-la"
 
La coordinadora del projecte espera que aquest projecte animi les associacions i iniciatives locals a continuar "l'important tasca de recuperació de la memòria popular"
Alguns dels participants en el llibre Foto: Arxiu Particular