
Solsona (ACN).- El Departament d'Agricultura s'ha reunit aquest dimarts al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (Solsona) amb diferents empreses de primera transformació de la fusta del país per presentar-los oficialment el Pla de dinamització dels aprofitaments forestals. Es tracta d'una reunió que ha acostat posicions entre les dues parts després de diversos malentesos amb comunicats i contra comunicats de premsa per una "estratègia poc encertada de comunicació". A partir d'ara, tant Medi Natural com el sector de les serradores s'han compromès a treballar conjuntament cap a una gestió público-privada que faciliti i promogui un millor aprofitament de la fusta que es genera als boscos catalans.
El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, s'ha reunit aquest dimarts al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb les 15 principals empreses de primera transformació de fusta del país per explicar-los el Pla de dinamització dels aprofitaments forestals que promou el Departament.
Des del sector de les empreses de primera transformació, Jordi Jané ha destacat que els Departament ja porta temps treballant en la gestió forestal pròpia perquè els aprofitaments dels boscos públics es puguin realitzar de la manera més eficient possible. En aquest sentit, Trasobares ha assenyalat que és "molt important" poder comptar amb el suport del sector i poder treballar "junts" per aconseguir una dinamització dels aprofitaments forestals "molt més efectiva". Amb el compromís de treballar conjuntament queden enrere, doncs, mals entesos del passat en què el sector se sentia poc reconegut pel Departament.
La indústria de la fusta és una part fonamental de tota la cadena forestal, ha assenyalat Trasobares, i les serradores esdevenen un element "clau" per al manteniment de l'activitat econòmica de les zones rurals de Catalunya.
El Pla de dinamització dels aprofitaments forestals que el Departament i el sector volen potenciar passen per unes línies mestres que actualment s'estan treballant. Hi destaca la promoció de l'ús de la fusta en la construcció, el foment de l'ús en fusteria privada, la marca catalana de fusta i suro i potenciar l'estratègia de biomassa per Catalunya.
Segons el director de Medi Ambient, en el passat només prop del 20% dels boscos catalans estaven gestionats i produïen 750.000 metres cúbics de fusta, "quan aquesta quantitat avui dia es podria arribar a triplicar".
