El 2010 el Solsonès va registrar una caiguda del 4,8% de la renda per habitant

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) el descens de la renda familiar és generalitzat per a totes les comarques en relació amb l’any anterior

Publicat el 18 de novembre de 2013 a les 07:35

La Val d’Aran continua sent la comarca amb més renda per habitant (19.200 euros) i supera en un 14% la mitjana catalana (16.900 euros). Aquesta comarca es caracteritza per ser la que té una proporció d’ingressos més baixa procedents de prestacions socials (8,3%), al mateix temps que té una proporció molt elevada 
(40,2%) de rendes procedents de les activitats professionals i empresarials (excedent brut d’explotació). Hi ha un grup de 9 comarques que se situen amb una renda entre un 5 i un 10% superior a la mitjana catalana, encapçalades per la Conca de Barberà, amb 18.500 euros per habitant. 
 
D’altra banda, hi ha 6 comarques que tenen un nivell de renda un 5% inferior al de la mitjana catalana. 
L’Anoia continua sent la comarca amb menys nivell de renda (amb 15.300 euros per habitant), i se situa quasi un 10% per sota la mitjana catalana, seguida per la Selva (amb 15.400 euros per habitant). 
 
Els ingressos procedents de prestacions socials continuen guanyant pes en la renda familiar a la majoria de comarques, en detriment tant dels ingressos procedents de la remuneració d’assalariats com de les rendes procedents de l’excedent brut d’explotació. En conjunt, a Catalunya les prestacions socials representen el 19,2% del total dels principals ingressos familiars i han incrementat la seva participació en 1,1 punts en relació amb 2009. En canvi, les rendes procedents del treball assalariat i 
l’excedent brut d’explotació —que representen el 59,2% i el 21,6% del total dels principals ingressos de les llars— han disminuït el pes en 0,7 i 0,5 punts, respectivament. 

La renda del Solsonès cau un 4,8%

L'any 2009 la Renda familiar Bruta disponible al Solsonès ascendia a 236.822.000 euros, que equivalia a 17.300 euros per habitant. L'any següent, el total de la renda disponible es reduia a 225.362.000 euros, quedant en 16.400 euros per habitant, una reducció del 4,8%.
D'aquest mateix 2010, més de la meitat de les rendes provenen del treball, un 52,7%, un 29,7% provenen de l'excedent brut d'explotació, els beneficis empresarials i rentes de capital, i un 17,6% de prestacions socials.
Pel que fa a la capital, Solsona, la RFDB el 2009 era de 153.439.000 euros, equivalent a 16.700 euros per habitant. Un any més tard la RFBD baixava a 146.139.000 euros, 15.800 euros per habitant.
Pel que fa a la distribució de les rendes, aquesta es lleugerament diferent a les dades comarcals. A Solsona les rendes provinents del treball tenen un pes superior, un 57,6%, menys provinents de l'excedent brut  d'explotació, 24,6%, i molt similar en prestacions socials, un 17,8%.

La renda familiar disponible bruta (RFDB) és la macromagnitud que mesura els ingressos de què disposen els residents d'un territori per destinar-los al consum o a l'estalvi. Aquesta renda no només depèn dels ingressos de les famílies directament vinculats a la retribució per la seva aportació a l'activitat productiva (remuneració d'assalariats i excedent brut d'explotació), sinó que també està influïda per l'activitat de l'Administració pública mitjançant els impostos i les prestacions socials. Es calcula com a saldo del compte de renda de les famílies, és a dir, la diferència entre el conjunt de recursos i usos. Té caràcter de renda bruta, atès que no dedueix cap consum del capital fix. 
 
Els principals recursos dels comptes de renda de les llars són la remuneració d'assalariats, l'excedent brut d'explotació i les prestacions socials, mentre que els principals usos són les cotitzacions socials i l’impost sobre la renda de les persones físiques. 
 
La remuneració d'assalariats comprèn tota la remuneració, en efectiu i en espècie, que paguen els ocupadors als seus assalariats, en contrapartida al treball realitzat durant el període comptable. 
 
L'excedent brut d'explotació i la renda mixta de les famílies és l'excedent d'activitats empresarials i professionals d'empreses individuals i societats personalistes sense personalitat jurídica, que són productors de mercat. 
 
Per prestacions socials s'entenen totes les transferències corrents proporcionades a les llars amb intervenció d'un tercer (Administració pública, societats, institucions de crèdit, etc.), que són objecte d'assignació personal i que tenen com a finalitat cobrir les càrregues que, per a les llars, es deriven de l'existència de certs riscos o necessitats, sense que hi hagi una contrapartida equivalent i simultània del beneficiari.