Medi Ambient de Solsona fa una actuació de gestió forestal sostenible a les fonts de Lladurs

Els treballs comporten un canvi de paisatge en aquesta finca del consistori solsoní

Publicat el 19 d’octubre de 2011 a les 21:41
Les Fonts de Lladurs Foto: Aj. Solsona

La regidoria de Medi Ambient de Solsona ha promogut una intervenció de gestió forestal sostenible a la finca de les fonts de Lladurs, de la qual el consistori és titular. És l’actuació silvícola de més envergadura que l’Ajuntament ha dut a terme en aquest indret, que té una superfície de nou hectàrees. Ha permès millorar l’accessibilitat al bosc, disminuir la competència dels arbres per la llum, l’aigua i els nutrients i, per tant, facilitar un creixement més vigorós i resistent dels exemplars existents, i adequar la densitat i l’estructura dels estrats arboris i arbustius per fer menys vulnerable la massa forestal en cas d’incendis.
 
Aquests treballs s’incloïen en el Pla simple de gestió forestal, redactat el 2009, i s’han dut a terme ara gràcies a una subvenció de 12.600 euros de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya. “Aquesta actuació permetrà un millor desenvolupament de diferents espècies de pins de la zona, pel bé de l’entorn forestal, i ha fet practicable un tram del sender de gran recorregut (GR) que travessa la finca de sud a nord” , assenyala la regidora de Medi Ambient, Judit Cardona. A més, “s’ha conservat les canalitzacions d’aigua antigues, treballant sense malmetre cap element d’interès històric” .
 
L’objectiu prioritari en la gestió d’aquest bosc és la protecció de la biodiversitat i del sòl, motiu pel qual hi prevalen criteris de persistència, conservació i millora de les masses boscoses evitant malmetre la xarxa de captació d’aigua i la seva canalització.
 
El subministrament d’aigua és el principal ús d’aquesta finca municipal de Solsona ubicada en el terme de Lladurs. El dret d’aigua arrenca de concessions i privilegis  atorgats pels comtes de Cardona a partir del 3 de març de 1303. Així mateix, les fonts de Lladurs han tingut tradicionalment un ús lúdic, al peu de la carretera Lv-4241b, amb una petita àrea recreativa al costat de la font i el pas del GR-7.  
 
Els treballs, que han durat un mes i mig, han consistit en una aclarida, respectant els arbres en millor estat i eliminant peus dominants, torts i malalts, i l’estassada del sotabosc de tota la finca. S’han respectat espècies protegides, com el boix grèvol, d’alt interès paisatgístic, i s’ha deixat algun exemplar mort i la vegetació arbustiva del torrent principal com a refugi per a la fauna silvestre.
 
També s’han eliminat restes vegetals de la vora de la carretera comarcal i la resta de finca, que s’han trossejat com a matèria orgànica per incorporar en el mateix terreny. Per extreure la fusta del bosc ha estat necessari l’arranjament de pistes de desembosc existents.