L’Ajuntament solsoní es dota d’un full de ruta per estalviar en l’enllumenat públic

S’ha realitzat una auditoria amb la informació de cadascun dels 2.132 punts de llum del municipi

Publicat el 01 d’octubre de 2013 a les 19:24
- Codina i Nofrarias amb el tècnic municipal Valentí Pujals Foto: Ramon Estany

La regidoria de Serveis es proposa estalviar 600 euros mensuals en les factures de l’enllumenat públic de la ciutat amb la contractació de 250 quilowatts menys de potència. És una de les conclusions a les quals s’ha arribat a partir de l’auditoria de l’enllumenat públic que s’ha realitzat els dos últims anys des dels serveis tècnics municipals amb la col•laboració desinteressada del solsoní Ventura Codina, que hi ha dedicat estones lliures de manera setmanal. El seu objectiu és millorar la gestió de la xarxa de l’enllumenat públic i disposar d’un full de ruta per a futures actuacions.
 
Per primera vegada, l’Ajuntament de Solsona s’ha dotat d’una auditoria que permet conèixer la situació actual del conjunt de la instal•lació de l’enllumenat públic de la ciutat i les possibilitats d’estalvi de consum. S’han identificat i analitzat cadascun dels 66 quadres elèctrics i 2.132 punts de llum existents, dels quals 574 encara funcionen amb làmpades de mercuri, un tipus de lluminària de consum i emissió de CO2 elevats, que s’han de substituir progressivament per altres de vapor de sodi –també s’estan fent proves amb bombetes LED en alguns punts. 
 
Aquesta tarda han presentat aquest treball als mitjans de comunicació l’alcalde, David Rodríguez; el regidor de Serveis, Salvi Nofrarias, i Ventura Codina. “És el primer pas per fer un estudi energètic que permeti a mitjà termini reduir al màxim el consum” , ha destacat Nofrarias. Tal com apunta l’alcalde, “és una eina per controlar una de les partides més importants de l’Ajuntament en despesa corrent”.
 
185.000 euros en factures 
 
Les factures de consum elèctric de l’enllumenat públic de Solsona van sumar l’any passat una despesa per a les arques municipals de 185.000 euros –a la qual s’afegeix la relacionada amb el manteniment de la xarxa–, una xifra que la regidoria de Serveis estima poder reduir entre un 30 i un 50 per cent a mitjà termini. Segons Nofrarias, la idea és que “mantenint la despesa que té l’Ajuntament en aquest àmbit, es puguin anar fent actuacions que permetin reduir el consum energètic i, el consegüent estalvi econòmic, reinvertir-lo en la millora de les instal•lacions fins a aconseguir l’estalvi desitjat”.      
 
De cada quadre elèctric, aquest document recull una fitxa amb el nom del sector, els punts de llum que engloba –situats sobre un plànol–, la potència contractada i la instal•lada, el tipus de comptador i de control i la tipologia de fanals. També presenta un registre amb els canvis que es van introduint a les instal•lacions per a la seva modernització. 
 
A tall d’exemple, a la urbanització de la Cissa hi ha un sol quadre elèctric per proveir tot el sector. En total, consta de 72 punts de llum que el 2011 consumien 16.145 watts. L’any passat se’n va reduir el consum fins a 14.780 watts i, enguany, fins a 13.130, gràcies a la substitució de làmpades de mercuri per altres de vapor de sodi. El sector dels Masos, d’altra banda, és un dels que tenen la instal•lació més obsoleta i en la qual convé destinar recursos per renovar la xarxa, ja que tots els seus punts de llum són de làmpades de mercuri.    
 
Tant l’alcalde com el regidor de Serveis han agraït la tasca del seu company Ventura Codina. “No ha col•laborat únicament amb l’Ajuntament, sinó amb el conjunt de la ciutadania, ja que no hem d’oblidar que tot allò que el consistori pot estalviar-se reverteix directament en el benestar dels solsonins” , ha expressat David Rodríguez.   
 
Estalvi sense inversió
 
Ventura Codina va decidir col•laborar en aquest camp després de copsar “el popurri de tipus de fanals” del municipi, “sense ordre ni concert, especialment al nucli antic”. “Era necessari que l’Ajuntament tingués el conjunt de la instal•lació ben definida i controlada” , afegeix. Aquest solsoní destaca el fet que s’hagi pogut obtenir “un estalvi sense inversió amb el sol fet, per exemple, de controlar les potències instal•lades i les contractades a la companyia elèctrica” . I és que “un fanal de vapor de sodi necessita la meitat de potència que un altre de mercuri”, constata Codina.  
 
L’auditoria que s’ha finalitzat s’inclourà dins el Pla d’acció de l’energia sostenible (PAES), que la regidoria de Medi Ambient ja té en marxa. S’està estudiant, en aquest sentit, els consums dels diferents equipaments municipals per crear un pla que afavoreixi l’eficiència energètica i establir una línia a seguir en la millora tant de les instal•lacions dels edificis com de l’enllumenat públic.