El pasat dilluns 2 de juny el Ple de l'Ajuntament de Llobera va aprovar per unanimitat una moció en la que demana que es r especti la decisió dels veïns i veïnes dels municipis de Torà i Biosca en el resultat del referèndum sobre el canvi de comarca i a la vegada exigir el mateix respecte per part dels ajuntaments de Torà i Biosca vers la voluntat dels veïns i veïnes de les masies de Llanera i Lloberola d’agregar-se al municipi de Llobera. En aquest sentit i d’acord amb els supòsits d’alteració de termes municipals que preveu la Llei, que s’iniciïn els tràmits per portar-ho a terme facilitant per part de les administracions afectades la resolució de l’expedient de forma favorable a les reivindicacions de la ciutadania afectada.
Finalment, ha tramès
aquesta moció als ajuntaments de Torà i Biosca, al Consell Comarcal del Solsonès, al Consell Comarcal de la Segarra, a la Direcció General d’Administració Local, als ajuntaments de la comarca del Solsonès i als representants dels/de les veïns/nes afectats per l’expedient de segregació.
La moció argumenta que " L’any 1969, en època d’ajuntaments no democràtics, un Decret del llavors anomenat “Ministerio de Gobernación” acordà la incorporació del municipi de Llanera (que en la divisió territorial feta per la Generalitat durant la Segona República havia estat adscrit a la comarca del Solsonès), al municipi de Torà, “sense tenir en compte la base geogràfica ni la lògica administrativa, ni els interessos dels veïns” , en paraules dels representants dels veïns afectats.
El dia 10 de novembre de 1988, uns quants veïns de la part nord del municipi de Torà van sol•licitar davant l’ajuntament l’inici d’un expedient de segregació d’una part del seu terme municipal per agregar-la al municipi de Llobera. Paral•lelament, el 7 de març de 1989, veïns de Lloberola van sol•licitar a l’Ajuntament de Biosca la segregació de part del seu terme municipal per agregar-la també al municipi de Llobera.
En data 25 de gener de 1995, es dictà el Decret 20/1995 de 25 de gener, pel qual es denega aquesta petició a pesar de l’informe favorable de la Comissió de Delimitació Territorial, i tenint en compte l’informe desfavorable de la Comissió Jurídica Assessora. Posteriorment, la Sentència 1188/1998 de la Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara la nul•litat de ple dret d’aquest decret, per no ser conforme a dret.
Malgrat varis intents de continuar les actuacions, en aquest moment queda aturada tota tramitació al respecte fins l’any 2006, quan es produeix un canvi de govern i s’inicia de nou un expedient d’alteració de termes municipals per iniciativa veïnal.
Finalment, el Departament de Governació i Administracions Públiques assumeix la instrucció dels expedients de segregació instats i la Comissió de Delimitació Territorial acorda en data 3 de desembre de 2008 iniciar el procediment per a la correcció de disfuncionalitas territorials en l’àmbit de Lloberola i Llanera, consistent en la segregació de part dels municipis de Biosca i Torà per agregar-se al municipi de Llobera.
Posteriorment, en data 22 de maig de 2009 la Comissió de Delimitació Territorial emet altra vegada informe favorable a la segregació de part dels municipis de Biosca i Torà per la seva agregació a Llobera. No obstant, la Comissió Jurídica Assessora emet el dia 9 de desembre de 2009 un dictamen desfavorable per considerar que no concorren els supòsits de disfuncionalitats materials previstos en l’ordenament jurídic i basant-se únicament en un estudi encarregat pel Consell Comarcal del la Segarra i l’Ajuntament de Torà, i elaborat pel Servei Cientificotècnic de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida, signat pel Sr. Jesús Burgueño, membre en aquell moment de la Comissió de Delimitació Territorial.
Alhora, l’any 2009 l’Ajuntament de Torà interposa una demanda davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la resolució per la qual el Departament de Governació i Administracions Públiques es fa càrrec de la instrucció dels expedients de segregació. Com a conseqüència, i atès que la demanda tenia possibilitats de prosperar per un defecte de procediment al no haver-se efectuat el preceptiu tràmit d’audiència vers l’Ajuntament de Torà, la Generalitat arxiva els expedients.
L’Ajuntament de Llobera considera que és un cas “mal tancat” que no satisfà les demandes i reivindicacions dels veïns i veïnes afectats/des i a les quals sempre ha donat el seu suport.
La moció fa constar que l’Ajuntament de Llobera entén el dret de la ciutadania de Torà i Biosca de demanar la incorporació a la comarca del Solsonès, de la mateixa manera que s’ha d’entendre en el mateix sentit el dret dels/de les veïns/nes de Lloberola i Llanera a decidir el municipi al qual volen pertànyer, sempre tenint en compte les raons de caire sociocultural, econòmic i administratiu que en vàries ocasions han estat justificades en els expedients tramitats per agregar part del seu territori al municipi de Llobera.
I atès que en aquests moments s’està tramitant la segregació dels municipis de Torà i Biosca de la comarca de la Segarra, per la seva agregació al Solsonès, creuen que és el moment oportú de resoldre la qüestió objecte d’aquesta moció, donant resposta a les reivindicacions històriques dels/de les veïns/nes de les masies de Llanera i Lloberola, que han manifestat al llarg de tots aquests anys i de forma reiterada els seus vincles amb el municipi de Llobera i la seva voluntat de pertànyer al poble on es senten integrats.