Multes de 300 a 12.000 euros per qui es passi amb el soroll a Solsona

L’Ajuntament de Solsona es dota d’una ordenança per regular el soroll i les vibracions tant de les activitats econòmiques o domèstiques com les de caràcter puntual

Publicat el 30 de novembre de 2012 a les 21:04
La regidora de Medi Ambient, Judit Cardona Foto: Aj Solsona

El Ple municipal de Solsona ha aprovat provisionalment per unanimitat l’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions al municipi. D’aquesta manera, el consistori cobreix la necessitat de disposar d’una normativa per prevenir i corregir la contaminació acústica en instal•lacions, maquinàries, projectes constructius, així com en les relacions veïnals, el comportament ciutadà o qualsevol tipus d’activitat econòmica o domèstica. 
 
Tal com va defensar ahir la regidora de Medi Ambient, Judit Cardona, “ el soroll i les vibracions són dues fonts de contaminació que poden alterar el descans i la salut de les persones” . Per aquest motiu, “és important regular-ne les immissions” . La nova ordenança té l’objectiu de concretar les eines jurídiques i tècniques necessàries per donar-hi una resposta. 
 
Aquesta normativa, basada en un model elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, s’acompanya d’un mapa de capacitat acústica que delimita les zones naturals, residencials i industrials de Solsona i el grau de protecció que els correspon. 
 
Les àrees eminentment residencials, els habitatges situats al medi rural i els indrets amb sòl d’ús sanitari, docent i cultural són zones considerades de sensibilitat acústica alta i, per tant, de màxima protecció. De sensibilitat moderada es consideren les àrees on coexisteixen les residències i les infraestructures de transport existents, bàsicament carreteres; les àrees amb predomini de sòl d’ús terciari –on hi ha ubicats comerços i oficines– i les zones residencials properes a sectors industrials. Finalment, les àrees que requereixen menys protecció són aquelles en què hi ha predomini de sòl d’ús terciari, recreatiu i d’espectacles i els polígons industrials. 
 
A partir d’ara, totes les activitats susceptibles de produir sorolls han de notificar-ho a l’Ajuntament. Si s’incompleix l’estudi acústic en cas que el consistori el requereixi, o bé se superen les immissions permeses, es pot aplicar una sanció i, fins i tot, cessar l’activitat.
 
Una eina per vetllar per la convivència ciutadana
L’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions també “s’ha de convertir en una eina més per vetllar per la bona convivència ciutadana” , destaca la regidora de Medi Ambient. Per aquest motiu, prohibeix l’emissió de sorolls molestos durant la nit, especialment entre les nou del vespre i les vuit del matí, un horari que s’allarga fins a les nou els dissabtes.  
 
Segons la normativa, es consideren sorolls innecessaris que poden pertorbar el descans aliè els tancaments de portes bruscs, els crits, la música molt alta, la celebració de festes, el funcionament d’electrodomèstics sorollosos o altres comportaments similars.
 
Sancions de 300 a 12.000 euros
Les inspeccions en tots els casos per implementar la normativa les realitzaran la Policia Local, els serveis tècnics municipals o, en cas necessari, personal d’entitats supramunicipals. Les infraccions són sancionables amb multes de fins a 300 euros, les lleus; de 301 a 900, les greus, i fins a 12.000 euros les molt greus.