Solsona ha de talar una trentena de pollancres de la Mare de la Font per seguretat

L’actuació començarà la setmana vinent i es realitzarà en dues etapes per minimitzar l’impacte visual

Publicat el 13 de gener de 2016 a les 13:19

•    Ho estableix un informe tècnic realitzat per l’expert Josep Selga 
•    A partir del febrer es plantaran deu arbres autòctons de ribera en el mateix espai  



L’Ajuntament de Solsona ha de talar uns 35 arbres del parc de la Mare de la Font, la gran majoria pollancres, per motius de seguretat de les persones, ja que presenten un risc elevat de fractura i caiguda. És una de les actuacions urgents que s’han de realitzar en l’arbrat urbà del municipi detectades pel biòleg expert en la matèria, Josep Selga, que assessora la regidoria de Parcs i Jardins. L’actuació s’iniciarà dilluns. 

Amb tot, a fi de minimitzar-ne l’impacte visual, el consistori ha preferit executar aquesta actuació en dues etapes, amb una tala ara i una altra el proper hivern. Així, la setmana que ve es tallaran un total de disset peus, que es troben entre el pont de pedra més pròxim al parc i un dels pontets de fusta que creuen la ribera. La resta, més a tocar de la placeta, i entre els quals hi ha alguns àlbers, quedaran per a la segona i darrera fase. De fet, els exemplars que eren més perillosos s’han anat tallant des de fa uns quants anys. 


L’equip de govern solsoní admet ser conscient que “és una intervenció dràstica, però ha de prevaldre la seguretat dels ciutadans, ja que és una zona amb un alt valor social, molt freqüentada com a àrea de lleure de Solsona”, segons explica el regidor de Medi Ambient i Parcs i Jardins, Antoni Carralero.

Nous freixes, verns i salzes blancs

Per això, el regidor avança que “es tractarà d’adequar l’espai de manera que torni a ser el màxim d’agradable possible”. El febrer es durà a terme en el mateix indret la plantació de deu arbres autòctons de ribera. De les diverses espècies proposades pel Grup de Natura del Solsonès, consultat sobre la matèria, finalment se n’hi plantaran tres: el freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia), que suposarà el seixanta per cent dels nous exemplars; el vern (Alnus glutinosa), i el salze blanc (Salix alba), a parts iguals. Els arbres nous no seran plançons, sinó que ja “tindran cert port”. 

El grup de pollancres afectat està situat a l’àmbit de les barbacoes a l’entorn de la ribera i dóna ombra a una de les zones de pícnic del parc de la Mare de la Font. Tenen entre 20 i 25 metres d’alçària i un perímetres de tronc d’entre 55 i 215 centímetres. Segons l’informe tècnic redactat per Josep Selga, “aquests arbres presenten clars indicis de risc de fractura i caiguda, i la seva especial ubicació els fa perillosos”. A més, ja n’han caigut en els darrers anys i se’n poden observar les soques tallades.

‘Cap altra opció

L’informe assenyala que aquesta espècie té una fusta molt fràgil i una baixa capacitat de compartimentació de les ferides, per la qual cosa “una poda de reducció no soluciona el problema”. Així mateix, com que aquests xops han crescut junts i en competència per la llum, la seva estabilitat està condicionada al conjunt, motiu pel qual una aclarida podria fer que els exemplars que es deixessin esdevinguessin més perillosos. Per tot plegat, l’expert conclou que “no hi ha cap altra opció que gestionar la seva tala”.Â