
El portaveu d'ERC al Consell Comarcal, Benjamí Puig, va aprofitar l'apartat de precs i preguntes en el Ple del Consell Comarcal celebrat aquest divendres, per interpelar a l'equip de govern sobre la gestió temporal de residus dels municipis del sud de l'Alt Urgell que des de l'1 de gener realitza l'abocador comarcal del Solsonès.
El president del Consell, Joan Solà, va explicar que va ser una petició temporal del servei, i que l'Agència Catalana de Residus n'ha donat el vist-i-plau, pagant les taxes corresponent més un recàrrec pels costos adicionals. Solà també ha argumentat raons de solidaritat entre comarques, posant l'exemple que el Solsonès també porta els seus residus a Tàrrega.
Puig ha replicat que "el tema de veïnatge i solidaritat està molt bé de cara a la galeria", però, "això és una qüestió econòmica. Aquests municipis tenen altres llocs per portar els residus però els surt més econòmic anar al Solsonès". Puig considera que amb això el Consell Comarcal obtè uns ingressos que li salvaran bona part de l'any.
El conseller republicà ha retret també que no s'hagi convocat com a mínim un Consell d'Alcaldes per parlar d'aquest tema i que "ens haguem d'assabentar per la premsa d'una decissió que afecta a tota la comarca".
Puig ha adreçat diverses preguntes a l'equip de govern sobre aquest tema:
-Quins beneficis econòmics obtindrà en total el Consell Comarcal? Se li ha respost que es cobra uns 40 euros per tona, per cobrir costos i despeses, i Puig ha replicat que segons els seus números poden ser uns 85.000 euros.
-Repercutirà en una rebaixa de la quota que ja paguen els municipis del Solsonès, o serà tot pel Consell?
-Quina quantitat de brossa s'abocarà? I se li ha respost que com a màxim serà un 10% de la quantitat prevista anual, és a dir, 1.500 tones sobre 15.000.
-I finalment de si s'ha fet un estudi d'en quant s'escurçarà la vida de l'abocador amb aquesta nova entrada?
Pel que fa a aquesta darrera qüestió, s'ha explicat que l'abocador en sí, té una vida prevista de 23 anys, però el més inmediat és la capacitat del vas actual, el clot on s'aboca la brossa, que li queda espai per 2 o 3 anys, i convindrà fer obres d'ampliació, en un espai que ja hi és, però que s'ha d'habilitar. Es preveu, segons la gerent del Consell Comarcal, Teresa Canal, que amb els recursos que generi l'abocador, es puguin fer les obres per ampliar el vas, guanyant 10 anys més de vida útil.
Canal ha explicat que l'abocador de Clariana està dissenyat i té autorització per rebre 15.000 tones a l'any, una quantitat que fins fa dos anys sempre quedava per sota, entre 13 i 14.000 tones, i que recentment es situa per sota de les 8.000 tones. Per aquest motiu, en aquest context, el govern ha permès que s'hi aboqui la brossa dels municipis del sud de l'Alt Urgell.
Puig ha insistit que això escurçarà la vida útil de l'abocador i que "el que és pa per avui és gana per demà i d'aquí dos anys hi haurà problemes d'espai"