La nostra llengua, una llengua romànica d'abast mitjà viu moments difícils. És una llengua sense estat en un context de globalització unificadora que tendeix a fagocitar les llengües amb relativament pocs parlants en benefici de llengües de gran abast.
Però el català no només té les amenaces pròpies d'una llengua de les seves característiques. El principal enemic ve de ponent, com molts altres perills que tenim com a poble. El govern espanyol, malgrat haver signat la Carta Europea de les llengües, ara fa 10 anys coincidint amb l' Any Europeu de les Llengües, no fa altra cosa que posar pals a les rodes per evitar, així, que el català, en el territori que li és propi, ocupi el lloc que li correspon.
La resposta de Reagrupament a les sentències espanyoles és treballar també, en l'aspecte lingüístic i cultural impulsar i col•laborar amb la societat civil per reforçar l'autoestima dels catalans i el seu compromís amb la seva llengua i la seva cultura.
Només es pot estimar allò que es coneix. Per això ens hem proposat un repte. Sumar esforços per aconseguir difondre aquelles peces fonamentals que formen la part essencial del nostre fet cultural i lingüístic.
Les Homilies d' Organyà son un dels documents literaris més antics escrits en català; per l'època i l'arcaisme d'escriptura, el seu llenguatge es troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Es tracta del fragment d'un sermonari, sis sermons quaresmals, destinat a la predicació de l'evangeli, i és el sermonari més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars. Segons els experts, les Homilies d' Organyà conservades es van escriure entre finals del segle XII i principis del XIII.
Ens canta Raimon ...qui perd els orígens perd identitat, creiem doncs que un bon punt de partida és reivindicar i difondre el primer gran document en prosa de la llengua catalana, “Les Homilies d' Organyà”.
Per això, Reagrupament Independentista del Solsonès ha presentat avui una moció per a la seva aprovació al ple de l’Ajuntament de Solsona per a que un indret de la nostra ciutat (un carrer, una plaça, un parc, una escola, un institut, una biblioteca, etc.) s’anomeni amb el nom de “Les Homilies d'Organyà”.
L’aconseguiment d’aquesta iniciativa fa imprescindible la participació ciutadana. Sense aquesta complicitat no tindria cap sentit.
Podeu demanar qualsevol aclariment, així com també formalitzar
la vostra adhesió, adreçant-vos al correu electrònic:
solsones@reagrupament.cat o bé al telèfon 659.42.33.22 (Jordi).
A l’avançada, gràcies per la vostra participació.