
Els representants institucionals de Solsona i la comarca han emplaçat al CatSalut que faci marxa enrere en la supressió del servei d’una ambulància al Solsonès mentre no es consensuï amb el territori l’aplicació de possibles retallades. Així ho han manifestat avui al Consell Comarcal en una reunió amb responsables del Departament de Salut de la Generalitat. Han compartit taula el president de l’ens supramunicipal, Joan Solà, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, la diputada del Parlament Mireia Canals, la regidora de Salut, Sara Alarcón, i el vicepresident segon del Consell Comarcal, Josep M. Casafont.
Durant el transcurs de la reunió, la cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Anna Fontquerni, acompanyada de M. Teresa Campanera, directora del sector Bages-Solsonès de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, ha explicat que s’ha procedit a la retirada de l’ambulància C70 a causa de la baixa activitat de les unitats ubicades a Olius (C40 i C70), totes dues en el mateix punt, així com de la unitat de SVA (Servei Vital Avançat) ubicada a Solsona. Fontquerni esgrimeix que aquesta mesura es preveu que no perjudiqui el temps de resposta actual del servei de transport sanitari urgent.
Tant els representants del Consell Comarcal com els de l’Ajuntament de Solsona han mostrat el seu rebuig als criteris tècnics exposats pel CatSalut tenint present les característiques demogràfiques d’una comarca rural de les dimensions del Solsonès i mancada d’un hospital de referència dins els confins comarcals. En aquest sentit, han apel·lat, una vegada més, a les “polítiques d’equilibri territorial, que han de garantir a la població l’accés amb igualtat de condicions a serveis bàsics com els sanitaris” .
Cal tenir present que “el temps de trasllat d’una ambulància al punt on es localitzi el pacient és més llarg al Solsonès que a qualsevol altre indret de la Catalunya central, així com el trasllat fins a l’hospital de referència” . A més, els polítics solsonins han destacat que la ràtio d’activitat de les ambulàncies al Solsonès és de les més elevades a les comarques centrals. Igualment, el fet de no disposar d’un hospital propi “com a mínim requereix uns millors mitjans de transport sanitari que aquelles comarques que sí que poden comptar amb l’equipament”.
Per tant, els representants del Consell Comarcal i el consistori solsoní no accepten els mateixos criteris que s’apliquen en altres comarques. Lògicament, consideren “completament desproporcionat” que la retallada d’hores del servei al Solsonès representi el 35 per cent del total d’hores de la Catalunya central i que es tradueixi en una reducció del 28 per cent del personal.
Per demà, dimecres, s’ha programat una reunió urgent amb el gerent de la Regió Sanitària Centre, Oriol Morera, per tal de concretar definitivament una solució a aquest problema.