El Solsonès impulsa la creació d'un clúster de la fusta i la biomassa

El conseller d'Agricultura creu que s'ha de "valoritzar" una activitat econòmica que factura 1.670 MEUR anuals

Publicat el 17 de desembre de 2013 a les 19:42
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, durant la presentació de l'estudi sobre el clúster de la fusta i biomassa acompanyat per les persones encarregades de redactar el document Foto: ACN

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, juntament amb altres agents socioeconòmics del Solsonès, impulsa la creació d'un clúster específic de la fusta i la biomassa per cohesionar un sector que "no tenim prou desenvolupat". En paraules del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, si el sector va unit "pot ser més competitiu" i tenir una "major rendibilitat". Amb tot, Pelegrí ha apuntat que han de ser les pròpies empreses les que acabin tirant endavant el clúster, malgrat que l'administració en sigui la impulsora. Un estudi revela que a Catalunya hi ha 2.406 empreses dedicades al sector forestal, que facturen 1.670 MEUR, i aprofiten un 30% dels metres cúbics de fusta disponibles als boscos.

Arran del tancament de l'empresa solsonina Tradema -dedicada a la fabricació de taulers aglomerats- fa tot just un any, el departament d'Agricultura, juntament amb les administracions locals i agents socioeconòmics, van engegar un treball conjunt per donar valor al sector forestal que, segons el conseller Pelegrí, "a Catalunya no el tenim prou desenvolupat". Per això, es va encarregar a l'agència ACC1Ó un estudi per analitzar si al país "hi ha prou massa crítica per crear un clúster de la fusta i la biomassa". 
 
Per Pelegrí, la constitució d'un clúster permetria "donar major competitivitat a les empreses que puguin estar en un mercat globalitzat" i "buscar la dinamització econòmica d'un sector emergent i transcendent al país". Amb tot, el conseller ha apuntat que, tot i que l'administració és l'impulsora del projecte, "han de ser les empreses o agrupacions empresarials les que constitueixin el clúster". Per això, Pelegrí ha remarcat que des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) s'ajudarà a tirar endavant el projecte perquè "sigui una realitat el més aviat possible". 
 
D'altra banda, el titular d'Agricultura ha apuntat que, tot i que el projecte s'impulsa des del Solsonès, no pot quedar circumscrit a una comarca sinó que "ha de tenir una dimensió catalana". Segons Pelegrí, "fins ara no hem sabut donar valor a la fusta" i, per això, "tenim la necessitat de gestionar-la i valoritzar-la". Pel conseller, hi ha diferents àmbits d'actuació amb potencial econòmic com ara la biomassa o el sector de la construcció. 
 
Un clúster estructurat per negocis
 
L'empresa Cluster Development ha estat l'encarregada de presentar els resultats de l'estudi estratègic del sector forestal. El document revela que el sector de la fusta a Catalunya (sense incloure la manipulació de paper, cartró i venda de mobiliari) factura 1.670 MEUR anuals amb un total de 2.406 empreses. L'encarregat de presentar l'estudi, Lluís Ramis, ha posat sobre la taula un seguit de punts febles del sector com ara que la fusta catalana és poc competitiva en costos; la dificultat per exportar el recurs forestal; el perfil poc emprenedor del sector; o la desaparició d'empreses de referència com Tradema. 
 
L'estudi conclou que la indústria local utilitza 600.000 metres cúbics de fusta provinents dels boscos catalans, mentre que hi hauria dos milions de metres cúbics pendents d'explotar. Per això, Ramis ha apuntat que el valor de la fusta en euros quan arriba al mercat és de 107 milions d'euros. Ramis ha aclarit que la gran diferència que hi ha entre la facturació de les empreses i el valor de la fusta que s'explota al país també s'explica perquè "moltes de les empreses del sector no utilitzen la fusta catalana en els seus processos de producció". 
 
Davant la diversitat de negocis en el sector de la fusta, des de l'empresa que ha elaborat l'estudi apunten que l'opció més aconsellable és crear diferents clústers segons cada sector, tot i que podria haver-hi el paraigües d'un gran clúster de la fusta. En aquest sentit, Ramis ha explicat que el sector forestal s'estructura en el negoci de les serradores, el de la biomassa -per generació de calor i d'electricitat-, el dels palets i les caixes de fusta, el del suro, el de la fusta estructural i la construcció i els negocis nínxol -com els instruments de música, els marcs, les urnes, etc-. 
 
Pel responsable de l'estudi, el sector de la biomassa és el que presenta unes característiques més adequades per constituir-se en un clúster i, sobretot, la biomassa enfocada a la generació de calor. Les dades indiquen que al país hi ha 76 empreses dedicades a aquest negoci, que facturen 48,9 MEUR. Les conclusions de l'estudi apunten que es tracta d'un sector encara poc estructurat, que es troba en creixement i que hi ha una massa crítica, així com també una abundant matèria prima.