
Puig i Solà han formalitzat aquest acord per tal d’ampliar la difusió del funcionament d’aquest nou servei d’orientació a les víctimes i afectats per sinistres viaris, que al març d’enguany el Servei Català de Trànsit va posar en marxa.
Els dos polítics han expressat la seva satisfacció de formalitzar aquest conveni com a mostra de col·laboració, no sols en la prevenció i la gestió de la seguretat i l’emergència, sinó també en el ressarciment de les seves conseqüències. I en aquest ordre de coses, el president del Consell Comarcal ha aprofitat per “demanar ajuda per tirar endavant el pla que des del Consell Comarcal hem impulsat per potenciar mesures en la neteja de boscos” . Sola ha destacat “la bona voluntat d’entesa i coordinació dels cossos d’emergències” que treballen al Solsonès i ha sol·licitat al conseller que “l’helicòpter de bombers torni a tenir base a la comarca” .
Per la seva banda, el conseller s’ha compromès a estudiar totes les demandes que li ha fet el president del Consell Comarcal i ha recordat “que la campanya forestal del 2013 comença ara i que el nou Govern haurà d’impulsar de forma decidida polítiques de prevenció dels incendis”.
El mandatari català ha volgut aprofitar la signatura d’aquest conveni per posar en evidència el paper fonamental que tenen els organismes com els Consells Comarcals i ha destacat que “hem d’apostar per la seva consolidació” davant “de la necessària revisió d’estructures administratives”.
El Consell Comarcal del Solsonès i l’SCT, com a administracions públiques competents en matèria de seguretat viària en els àmbits territorials corresponents, comparteixen la voluntat de desplegar polítiques actives destinades a donar suport als ciutadans que pateixen les conseqüències d’un accident de trànsit.
En aquesta línia, amb l’adhesió del Consell Comarcal del Solsonès al projecte del SIAVT, es pretén donar a conèixer l’existència de l’atenció prestada per aquest servei de l’SCT i en base aquest acord, la policia local i els serveis municipals corresponents facilitaran la informació i documentació institucional sobre el SIAVT als ciutadans, entre les quals hi ha un díptic i un manual on consten el telèfon gratuït (900 100 268) i el web del servei ( victimestransit.gencat.cat ).
Convé destacar que l’SCT va decidir crear el SIAVT, una iniciativa pionera a l’estat espanyol, per donar resposta a la situació de gran vulnerabilitat i desorientació en què es poden trobar tant les víctimes com els afectats d'un sinistre viari i amb l’objectiu d’oferir-los ajuda, informació i orientació objectiva i especialitzada perquè puguin portar a terme els tràmits necessaris, conèixer els recursos existents, obtenir informació sobre els drets que els reconeix la legislació vigent i rebre suport i atenció psicològica en la recuperació personal i social davant d'un accident de trànsit.
En els primers cinc mesos de funcionament del SIAVT un total de 301 persones s’han posat en contacte amb el servei i han generat 361 consultes, de les quals 320 han estat telefòniques i la informació més requerida ha estat d’àmbit legislatiu.
