El projecte de La Drecera s’emmarca dins el Pla d’Acció Immediata per a l’ocupació al Solsonès promogut pel Consell i compta amb dos grups de persones en situació d’atur de la nostra comarca. Paral·lelament, ja s’està treballant amb la prospecció empresarial
El Consell Comarcal del Solsonès va posar en marxar el projecte de La Drecera -espai per a l’impuls de l’ocupació creativa al Solsonès- al mes de juny d’enguany amb l’objectiu d’ajudar i acompanyar a aquelles persones que es troben en situació d’atur. Després d’unes sessions formatives, es van crear dos grups de persones aturades de la nostra comarca amb ganes de participar d’aquest projecte innovador.
Durant els dos primers mesos de funcionament, juny i juliol, cadascun dels grups ha seguit la metodologia job friend per a la realització de reunions setmanals els dilluns i els dimecres. La dinàmica d’aquestes reunions l’han definit els mateixos usuaris i usuàries de la Drecera, exposant al grup els seus temes d’interès, inquietuds i preocupacions, i alhora treballant conjuntament eines i tècniques de recerca de feina com l’elaboració del CV, la carta de presentació o les entrevistes de feina. En tot el període els grups han comptat amb un acompanyament tècnic, que ha estat al seu costat per incentivar que fossin els mateixos usuaris qui dinamitzessin les seves pròpies reunions, i fomentar d’aquesta manera l’autonomia i la iniciativa de les persones participants.
Han estat diversos els temes tractats a les reunions, com per exemple: les oportunitats d’aprofitar la xarxa de contactes, com millorar la qualificació professional, quin radi geogràfic es plantegen per anar a cercar ofertes de feina, per quins mitjans es pot obtenir informació d’ofertes laborals i quines borses de treball hi ha a l’abast, valorar la possibilitat de l’autoocupació davant la manca d’ofertes a partir d’habilitats o aficions pròpies. Els usuaris també s’han intercanviat ofertes de treball que han anat detectant durant aquest període.
De fet, un dels aspectes que valoren més les persones participants a la Drecera, és que l’espai compartit que es genera per mitjà del grup permet accedir a informació de recerca de feina que, a nivell individual i des de casa, seria molt més difícil conèixer. També es valora positivament el compromís creat entre els mateixos membres del grup per assistir a les reunions setmanals, com una responsabilitat compartida i unes obligacions adquirides, que els animen a sortir de casa i establir rutines, en alguns casos perdudes, pel fet de trobar-se sense feina.
A banda de les reunions dels grups, per la Drecera també han passat experts voluntaris que han compartit coneixements i experiències amb els usuaris. Des d’una tècnica experta en orientació laboral que ha aportat més informació i eines en relació a les tècniques de recerca de feina (CV, carta presentació, entrevistes, etc.), fins a una persona que coordina l’àrea de recursos humans d’una empresa de referència a la comarca com és Knauf, per explicar què és el que es valora més en una entrevista de feina, d’acord als seus criteris.
Precisament, aquestes intervencions d’experts voluntaris ha estat un dels punts que els mateixos usuaris de la Drecera han exposat com molt interessants per ser ampliades en els mesos següents de continuïtat del funcionament de la Drecera.
Represa de l’activitat després de l’agost
Després d’una parada al mes d’agost, el dia 2 de setembre es reprèn la Drecera amb els dos grups inicials i amb diferents temes que els mateixos usuaris han definit per treballar en els dos mesos següents, setembre i octubre. El programa preveu que es puguin constituir més grups si sorgeixen més persones interessades en participar-hi. En aquest sentit s’ha configurat una llista d’espera que quan reuneixi un conjunt de persones considerable es convertirà en un nou grup.
Per una banda, es preveu aprofundir més en la xarxa de contactes i en el mercat ocult de les ofertes de treball i es comptarà per fer-ho amb una persona experta de Vasis Conseil, empresa que realitza l’acompanyament tècnic dels grups. Per altra banda, també es preveu comptar amb la visita de la tècnica del Consell Comarcal del Solsonès responsable del programa Acredita’t a la comarca, per conèixer a fons el procediment d’acreditació de competències professionals per mitjà de l’experiència laboral.
Els usuaris també han demostrat el seu interès en ampliar la seva informació en temes d’emprenedoria i en conèixer nous àmbits d’ocupació innovadors i s’ha acordat que ells mateixos, conjuntament amb suport tècnic, cercarien referències d’emprenedors i d’empreses com a models d’èxit d’altres territoris rurals, així com també possibles inversors interessats en conèixer noves iniciatives empresarials, que es convidarien a venir a la Drecera, per ampliar la xarxa de voluntaris en l’àmbit de l’ocupació.
Prospecció empresarial i Borsa de Treball Setelsis
Paral·lelament a aquests dos grups, des del Consell Comarcal s’està realitzant prospecció a les empreses de la comarca i territoris veïns, amb l’objectiu d’identificar les seves necessitats formatives i demandes laborals. Les demandes laborals identificades es vehiculen a través de la Borsa de Treball Setelsis. Finalment, també s’està treballant en l’Estudi de Viabilitat de la Drecera, que ha de permetre definir l’estratègia de gestió per a garantir-ne la seva sostenibilitat en el temps i la seva transferibilitat.
La Drecera -espai per l’Impuls de l’Ocupació- s’emmarca en el projecte Pla d’Acció Immediata per a l’ocupació al Solsonès, promogut pel Consell Comarcal i aprovat a la convocatòria per a l’any 2012 del Servei d’Ocupació de Catalunya per a la concessió de subvencions destinades a projectes innovadors i experimentals cofinançades pel Fons Social Europeu. També compta amb el cofinançament de la Diputació de Lleida.