
La principal mesura per sortir de la crisi no passa per una reforma laboral que abarateixi els acomiadaments, sinó per l’impuls de mesures que dinamitzin l’economia productiva i reactivin les petites i mitjanes empreses. Ho posa en relleu el text de la moció en contra de la reforma laboral imposada pel govern espanyol i a favor del diàleg social que dijous al vespre va aprovar el Ple municipal de Solsona amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.
Segons aquesta moció, “la nova reforma afeblirà el país, rebaixarà els salaris empobrint les classes treballadores i, en abaratir l’acomiadament indefinit i facilitar els acomiadaments col•lectius, destruirà ocupació a curt termini” . Així mateix, es considera que el paquet de mesures que vol adoptar l’executiu del PP “vulnera qualsevol principi de concertació i diàleg social, augmenta la conflictivitat laboral a l’empresa i deixa en situació d’extrema indefensió i inseguretat” els treballadors. Igualment, lamenta que aquesta reforma allunya la possibilitat de disposar d’un marc de relacions laborals propi adaptat a la realitat socioeconòmica del país.
Per tot plegat, el consistori solsoní s’afegeix mitjançant aquesta moció als ens locals que insten el govern central a convocar la mesa de diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics. També se li demana que respecti les competències que l’Estatut atorga a la Generalitat perquè esdevingui l’administració laboral única de l’Estat a Catalunya i que impulsi una reforma de la LOFCA que obri la porta a la plena sobirania fiscal del país.
El grup municipal de CiU va abstenir-se en la votació d’aquest punt. Tot i compartir les dues últimes peticions que formula la moció, la força política de l’oposició argumenta que “la reforma laboral és necessària”, tal com va defensar el regidor David Manzano. Els edils de la federació nacionalista recorden que “de moment encara és un Reial Decret llei i s’ha de debatre al Parlament, on el grup de Convergència i Unió formularà les seves propostes” .
La regidora socialista Encarna Tarifa, per la seva banda, va defensar el seu posicionament favorable a la moció en tant que “s’està constatant que les mesures de la reforma laboral incrementen l’empobriment de la població” .
Emmarcada també en l’actual context econòmic, dijous va donar-se llum verd a una moció en defensa de les persones afectades per la contractació de participacions preferents –a Catalunya es calcula que se n’han vist perjudicades 210.000 famílies. En aquest cas, el text va rebre el vistiplau unànime del Ple, malgrat que CiU va manifestar els seus dubtes sobre alguns dels acords que conté que són més bel•ligerants amb els bancs i caixes que han comercialitzat aquests productes.
Amb aquesta moció, l’Ajuntament denuncia “l’abús al qual han incorregut les entitats financeres” i comunica als organismes reguladors –Banc d’Espanya i Comissió Nacional del Mercat de Valors– “la necessitat d’impulsar una campanya de comunicació per tal de garantir la correcta informació del conjunt dels afectats, dels seus drets i deures”.
A més, el text manifesta la necessitat que els organismes reguladors intervinguin per assolir la restitució d’aquests drets i dóna suport a totes les actuacions de les associacions d’usuaris de bancs i caixes. De la mateixa manera, el consistori es mostra a favor de “totes les iniciatives legislatives i parlamentàries encaminades tant a la denúncia i divulgació d’aquestes males pràctiques com a la defensa dels seus afectats” .