L’Estat reclama a Solsona el retorn de 105.000 euros d’una subvenció

L’alcalde ho qualifica de ‘deslleialtat institucional’ i ‘desproporció inacceptable’

Publicat el 01 d’octubre de 2012 a les 16:47
El 2009 el Fons estatal d’inversió local va permetre dignificar la vorera del Vall Fred Foto: Aj Solsona

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques reclama a l’Ajuntament de Solsona la devolució de 105.646 euros de l’ajut del Fons estatal d’inversió local (FEIL) amb què el 2009 es va finançar l’obra d’urbanització de la vorera del Vall Fred. Malgrat haver executat l’actuació correctament i dins el període fixat, l’Estat demana el reintegrament íntegre de la totalitat de l’import de la majoria de certificacions de l’obra –de 139.600 euros– per no haver pagat al contractista dins del termini de 30 dies. L’alcalde, David Rodríguez, denuncia que aquesta resolució és “d’una desproporció inacceptable” i ho qualifica de “deslleialtat institucional”.
 
 
 
L’Ajuntament ha fet arribar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques una petició de revocació de l’última resolució sobre l’expedient de la subvenció que va rebre el 2009 per a les obres de la vorera del Vall Fred, després que s’hagin desestimat les al•legacions presentades pel consistori el mes de maig passat. L’Estat reclama un total de 105.646 euros, corresponents a l’import principal de cinc certificacions (92.364 euros) i als interessos per demora des del moment en què es va produir el pagament a l’Ajuntament.
 
L’expedient va iniciar-se arran del control realitzat per la Intervenció General de l’Administració de l’Estat del finançament atorgat al projecte del Vall Fred. L’únic defecte constatat va ser que cinc certificacions no havien estat abonades al contractista dins els 30 dies previstos per les bases del FEIL. D’aquestes, quatre no van arribar als 15 dies de retard, mentre que l’última es va pagar més tard per un argument que l’Ajuntament considera plenament justificat. Dins el termini d’execució dels treballs es van completar totes les obres excepte les millores, que havien estat decisives per decidir l’adjudicació. Per tal de complir els objectius de la convocatòria i garantir la realització de les millores, el consistori va decidir recepcionar l’obra però retenir-ne el pagament fins que s’executessin aquests darrers treballs. 
 
Els inspectors van felicitar l’Ajuntament
 
De fet, tal com explica l’alcalde, durant el seu exercici de control els inspectors del Ministeri, a banda d’aquest defecte, no van observar cap anomalia ni en la tramitació de la contractació de l’obra, ni en el contingut del projecte, ni en els treballs executats, ni en el termini d’entrega de l’obra. “Els inspectors, fins i tot, van felicitar l’Ajuntament per la serietat i el rigor seguits tant en la tramitació com en l’execució dels treballs” , destaca David Rodríguez.
 
Malgrat exposar aquests motius en el retard dels pagaments en unes primeres al•legacions, el mes passat va arribar una nova resolució de l’Estat en què es continua reclamant el reintegrament íntegre per l’import de les certificacions no pagades dins el termini. 
 
L’alcalde va comunicar aquestes “males notícies” a l’oposició en el darrer Ple municipal. Rodríguez entendria una sanció econòmica, però “en cap cas la devolució íntegra de la certificació” i  critica el que considera que evidencia un “afany recaptatori escandalós” per part del govern central. I és que d’aquest episodi s’entén que s’obliga l’Ajuntament a retornar l’import global de la certificació tant si el pagament es va retardar 15 dies com si la demora hagués estat d’un any, per la qual cosa l’alcalde afirma que “no es respecta el criteri de proporcionalitat”.
 
En una carta enviada el 19 de setembre passat a la Secretaria General de Coordinació Autonòmica i Local del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, a banda d’exposar tots aquests apunts, l’alcalde demana que la resolució tingui en consideració que és un afer entre administracions públiques i “si es destinen els fons a les finalitats previstes i s’executen els projectes correctament, no se’ls pot perjudicar en les resolucions” , especialment si afecten recursos econòmics. David Rodríguez hi recorda que aquestes obres només es podien realitzar si no estaven en el pressupost municipal, atès que l’únic finançament provenia del FEIL. “Si ara es requereix la devolució dels diners es generen problemes financers de difícil solució”. 
 
En la mateixa missiva, Rodríguez constata la “incongruència” que suposa per part del govern estatal exigir a les administracions públiques un compliment estricte dels objectius de dèficit pressupostari i, alhora, requerir-los uns diners no pressupostats sobre una obra. Per això, també ho qualifica de “deslleialtat institucional tenint en compte que es prioritza l’obtenció de recursos al preu que sigui més que una veritable col•laboració entre administracions”. 
 
L’alcalde també va enviar una carta al president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per traslladar-li aquesta problemàtica i una còpia a la Federació de Municipis de Catalunya, com a membre de l’entitat d’àmbit estatal. Es té constància que una quarantena més d’ajuntaments es troben en la mateixa situació que el de Solsona. 
 
Una actuació de 140.000 euros
 
La urbanització del Vall Fred va tenir un import de 139.600 euros. Va consistir en la renovació dels serveis i la pavimentació de la vorera amb pedra natural des de l’encreuament amb el carrer dels Escolapis fins als safareigs públics. A més, la localització d’unes restes de l’antiga torre medieval que hi havia hagut en aquest indret va comportar l’adaptació del projecte per tal de incloure en el paviment la identificació de la forma de la base d’aquella construcció amb la disposició de les lloses en forma circular.