​Un projecte solsonenc de maneig en la producció de conills lliures d'antibiòtics guanya un dels Premis PITA 2020

Una cervesa amb tots els atributs de l’oliva, i la implantació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous i el maneig en la producció de conills sense l'ús d’antibiòtics, guanyen la XIX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA)

Publicat el 16 de desembre de 2020 a les 18:33
Actualitzat el 18 de desembre de 2020 a les 07:13

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), les candidatures guanyadores del premis PITA en les seves diferents modalitats corresponents a l’any 2020.

Enguany, s’ha presentat un total de 20 iniciatives que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, i pel propi Departament.

Així, les premiades d’aquesta XIX edició dels PITA són:

Modalitat agroindústria
Guanyadora: Erm del Pallars Productions S.L.U. – Oliba Green Beer
Per l’elaboració de la primera cervesa verda d’oliva del món feta amb set varietats autòctones d’olives del Pallars Jussà

Finalista: SAT ORT BELL_ ROSCÓ FRUITS
Per la creació d’un Snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata

Modalitat empresa agrària
Guanyadora:  Origen Rural SL – Ous Ecològics Montsoliu
Per la implementació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous

Finalista: Racó calent CB_ Pommyhouse
Per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles

Modalitat Jove Emprenedor Innovador
Guanyador: Arnau Vilaseca Puigpelat, Cal Palà
Pel maneig en la producció de conills sense l'ús d’antibiòtics

L’Arnau Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Treballant amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació, el seu maneig  permet no utilitzar antibiòtics. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció hivern i refrigeració estiu), automatització del menjar, sistema de pales per a evacuar els fems, i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells. El maneig de la granja de conills és el que li ha permès prescindir de l’ús d’antibiòtics en el creixement dels conills des d’octubre de 2016, són ja prop de 3 anys sense utilitzar antibiòtics. La producció de conills de Cal Palà és singular, no només per l’absència d'ús d’antibiòtics, sinó també per la centralitat del benestar de la mare, i per la permanència de gran part dels llodrigons amb la mare fins el dia del sacrifici, contribuint a tenir uns conills més sans i forts.

Finalista: Paul Domènech Dunfoy
Per l’emprenedoria i la incorporació de nous cultius produint edamame


Finalment, val a dir que aquesta XIX edició dels PITA ha rebut 20 propostes d’iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació, d’arreu de Catalunya. Els tres premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.  

Amb aquesta convocatòria, el DARP pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.