Martí Boada oficialitza amb l'Ajuntament de Sant Celoni la cessió de part del seu fons documental

Són 5.450 documents bibliogràfics que inclouen més de 7.000 fotografies científiques i 147 destrals d'arreu del món

L'alcalde de Sant Celoni Eduard Vallhonesta i el doctor en Ciències Ambientals, Martí Boada en el moment de la signatura de cessió del fons documental.
L'alcalde de Sant Celoni Eduard Vallhonesta i el doctor en Ciències Ambientals, Martí Boada en el moment de la signatura de cessió del fons documental. | Jordi Purtí
06 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de novembre a les 10:30h
El jardí de l'ermita de Sant Llorenç de Vilardell, a Montnegre, va ser el lloc escollit per oficialitzar dissabte passat, 4 de novembre, la cessió de part del fons documental que Martí Boada ha fet a l'Ajuntament de Sant Celoni. El doctor en Ciències Ambientals, consultor de la UNESCO, geògraf, naturalista, científic i divulgador celoní ha cedit 5.450 documents bibliogràfics -la majoria dels quals digitalitzats que inclou més de 7.000 imatges científiques del món- i 147 destrals d'arreu del món. El material s'aplegarà a l'ermita de Sant Llorenç de Vilardell.

En la seva al·locució Boada va fer un viatge al passat recordant el seu coneixement de la Tordera i l'arribada de la industrialització que poc a poc el va anar malmatent. Tant, que va confessar que un dia va dir que "juro que donaré la meva vida perquè algun dia la Tordera torni a ser un riu".  Ara, reconeix que després d'anys i d'inversions de les administracions públiques i empreses "la Tordera torna a ser un riu. Ha tornat la llúdriga i això és un bioindicador excel·lent. La natura no és una foto fixa i gens estàtica".

Una segona posició vital va ser l'any 1995 quan Nelson Mandela va donar a deu persones de tot el planeta el Premi Global 55 de les Nacions Unides i els va dir "la gran causa pel futur de la humanitat és la lluita pel medi ambient". Martí Boada explica que el paisatge acaba sent el millor indicador de la qualitat d'un territori "la relació directe dels humans amb el medi és essencialment hipocràtic", va dir.

L'ambientalista de Sant Celoni va explicar als presents a l'acte que una part molt notòria dels seus aprenentatges els va fer en els seus orígens familiars humils i l'obrerisme com a gran valor. "El coneixement del bosc no els vaig aprendre des de l'ortodòxia de l'acadèmia i sí de la meva família, sobretot paterna". Amb el temps ho va complementar a l'acadèmia, va remarcar.

També va fer una al·lusió al moment medi ambiental actual "això va de debó. Estem en una situació de molta gravetat. Un atzucac que no sabem objectivament com el solucionarem. Cal compromís personal".

A l'acte també hi van participar Jordi Bartrolí, catedràtic de Química i a la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en química verda; Isabel Pont, presidenta de l'ICTA-UAB; i Eduard Vallhonesta, alcalde de Sant Celoni. Així com e'actuació musicals de Mau Boada i Joan Colomo.
 

Mau Boada i Joan Colomo van participar musicalment en l'acte de cessió del fons documental de Martí Boada a l'ajuntament de Sant Celoni. Foto: Jordi Purtí


L'Ajuntament de Sant Celoni considera que aquest fons és d'interès general pel seu valor científic i cultural, i en vol afavorir la preservació i exhibició. Juntament amb aquest material, el Martí Boada ha cedit de forma totalment altruista els drets d'explotació de la propietat intel·lectual, per tal que l'Ajuntament de Sant Celoni els pugui utilitzar en activitats divulgatives.

​El fons de Martí Boada està repartit entre els municipis de Sant Celoni, Llinars del Vallès i Arbúcies.
Arxivat a